• Waarom is magnesium belangrijk?

    Magnesium is nodig voor de vorming van bot en spieren en bij de overdracht van prikkels in de zenuwen.
  • In de nieuwe Fit met Voeding nr.1

    27 januari 2024

    Kinderen lerenbeter met ... ... minder suiker,en mét bepaalde supplementen. De afgelopen decennia heeft al heel wat onderzoekplaatsgevonden naar de invloed van voeding en voedingssupplementenop de prestaties van kinderen. Abonnement...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.8

    2 december 2023

    Extra vitamine D ... zeker tijdens ‘de donkere dagen’ vooral belangrijk in de winter,als virussen ons aan alle kanten belagen.onze aanbeveling:50 mcg (= 2000 IE) per dag Abonnement Fit met...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.7

    4 november 2023

    Overgewicht Niet alléén gebrek aan wilskracht ... Slank zijn is niet gewooneen kwestie van alléén karakter Dát ligt genuanceerder. Het is ook het gevolg van een compleet ontspoorde eetlust,waarbij de...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.6

    2 september 2023

    Buitenlanders overHollands eten De Nederlander zelf hecht aan Hollandse kost. Als hij voor langere tijd in het buitenland verblijft, verlangt hij terug zoals naar zijn hagelslag, hutspot, haring, stroopwafels, appeltaart,...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.5

    14 juli 2023

    Laat tafelen … 's Zomers eten we vaker op de meest uiteenlopende tijdstippen!De weegschaal wordt dáár niet blijer van … Gezellig, maar let dus op Abonnement Fit met Voeding >>...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.4

    14 juni 2023

    Nederlandse professoren over suppletie ‘Weggegooid geld’, vindt de één. ‘Toevallig verband’, roept een ander. Over voedingssupplementen lopen de gemoederen onder professoren soms hoog op. Maar niet iedereen is negatief …...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.3

    21 april 2023

    Gezonde eetlust begint ... in de baarmoeder! Hoe leer je je kind gezond eten? Hier pas over nadenken als je kind toe is aan ‘vast’ voedsel, is aan de late...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.2

    10 maart 2023

    Wel/Niet goed voor de ogen? Beter zien met traditionele voeding. Veel oogklachten hebben te maken met voedingstekorten. Dit is de centrale boodschap in het boek Geef je ogen de kost...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.1

    28 januari 2023

    Hoe kwamen de Romeinen in het oude Rome aan hun voeding? Leeft u nog in de veronderstelling dat vroeger werd gegeten volgens het seizoen, met dagelijkse kost die dichtbij was...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.8

    3 december 2022

    Spieren: sleutel tot een lang en gezond leven Spieren doen veel meer dan we denken! Helaas zijn we in de Westerse samenleving vergeten hoe hierop aanspraak te maken. Abonnement Fit...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.7

    30 oktober 2022

    Hoe emigratie mijn eetpatroon veranderde ... Lonneke Lodder verhuisde in de zomer van 2018 van Amsterdam naar het Noord-Spaanse platteland. Kortom: van wereldkeukens binnen handbereik, naar eten uit eigen tuin....

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.6

    2 september 2022

    Dyslexie en voeding!    Voedingsfactoren spelen een grotere rol bij dyslexie dan gedacht. Maar voor ontwikkelingspsychologen en orthopedagogen is dit nog altijd een blinde vlek.   In 1985 verschijnt in...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.5

    14 juli 2022

    Kinderen veganistisch opvoeden Verantwoord?   Je kinderen veganistisch opvoeden? Op social media vliegen de argumenten van voor- en tegenstanders je om de oren. Tijd om de voor en tegens op...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.4

    5 juni 2022

      Zon zorgt niet alleen voor vitamine D! Kent u dat gevoel ook? ... dat je zo lekker rozig bent na een dag in de buitenlucht? En daarna zo heerlijk...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.3

    23 april 2022

    De andere kant van zonnebloemolie … Door de situatie in Oekraïne is zonnebloemolie schaars geworden. De voedingsindustrie kampt daardoor met een probleem, en zie ook als consument in de winkel...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.2

    12 maart 2022

    Gezonde zeevisVier minder bekende zwemmers Zeevis is een bron van voedingsstoffen, zoals jodium. De meeste Nederlanders laten het bij de bekende vissoorten. Terwijl de zeeën, zeker de Noordzee, véél meer...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.1

    29 januari 2022

    De overgang gaat echt over Leefstijlverandering vermindert klachten. De overgang heeft niet alleen invloed op de vrouw die in de overgang is. Ook haar relaties, gezin en (werk)omgeving hebben ermee...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.8

    27 november 2021

    Wat kunnen we leren van IJsland? IJsland is zeer succesvol in het terugdringen van gebruik door jongeren van 'alcohol & co'. Het ‘IJslandse preventiemodel’ wordt inmiddels geïmplementeerd in verschillende landen....

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.7

    22 oktober 2021

    Pijnstillers,wat is (nog) het verschil met drugs? Drugs begint u niet aan – het risico is véél te groot. Vreemd genoeg maken pijnstillers al decennialang op jaarbasis veel meer dodelijke...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.6

    11 september 2021

    Wat is … ‘gezond’? Extra belangrijk, mede met het oog op het komende ‘griepseizoen’. ‘Ziek’ en ‘gezond’ zijn relatieve begrippen. Af en toe een verkoudheid of griep is gezond. Het...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.5

    24 juli 2021

    In de komende Fit met Voeding nr.5 Tieners prikken voor de leraar? Of vertrouwen op natuurlijke immuniteit ‘Kinderen langs de natuurlijke weg Covid-19 laten oplopen is beter voor ze dan inenten’...

    Lees verder

    In de komende Fit met Voeding

    28 mei 2021

    Altijd honger? Let op de snelle suikerdip! Het besef groeit dat overgewicht niet alleen het gevolg is van verkeerde voedselkeuzes, maar dat verkeerde voedselkeuzes vooral voortkomen uit een ontregelde eetlust....

    Lees verder

    2021: oorverdovende stilte rond vitamine C

    18 april 2021

    Hoe kan dat? Het is moeilijk te begrijpen voor regulier. Vitamine C is een non-toxische stof die kan worden toegediend in zeer hoge doses zonder bijwerkingen. De korte voorgeschiedenis 2017...

    Lees verder

    Coronavaccinatie?

    5 maart 2021

    Lees verder

    Lachen is gezond

    31 januari 2021

    Zeker in deze corona-tijd Humor is heilzaam voor het immuunsysteem. Humor kan soms een pijnlijke stilte doorbreken. Maar samen lachen heeft nog veel meer positieve effecten, vooral als het gaat...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.8

    28 november 2020

    Doorbraak van vitamine D ... Geen twijfel: 2020 is het ‘jaar van corona’. Tegelijk was het een jaar waarin Fit met Voeding aandacht vroeg voor de steunpilaren van het immuunsysteem, zoals vitamine...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.7

    24 oktober 2020

    Vet: als je er te veel van op je lever hebt … Ongeveer 20% van de Nederlanders lijdt aan leververvetting. Niet alleen mensen met overgewicht. Toch weten de meesten dat...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.6

    20 september 2020

    Volgende Fit met Voeding (nr.7) verschijnt rond 5 november as. Kilootjes kwijt? Ga nachtvasten!Gewicht verliezen kan op verschillende manieren. Een milde aanpak is beperking van het ‘eetvenster’. Dit betekent dat...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.5

    25 juli 2020

    Speel met uw ‘hongerhormonen’ In ons lichaam zijn verschillende eetlusthormonen ofwel ‘hongerhormonen’ actief. De belangrijkste zijn leptine en ghreline. Het zijn tegenpolen: ghreline wekt de eetlust op en leptine onderdrukt...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.4

    31 mei 2020

    Verschijnt rond 11 juniHet interview met Limburgse huisarts Rob Elens Ik heb tien coronapatiënten behandeld. Ze knapten alle tien op, binnen een week. Toen belde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.3

    21 april 2020

    is 30 april verschenen 6 prangende vragen over ‘corona’ en vitamine D worden beantwoord Dit voorjaar zitten we veel meer thuis dan anders. Maar ook los daarvan: we kunnen de...

    Lees verder

    Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen? update

    26 maart 2020

    [update; 26 maart 2020] Updates? www.ortho.nl  Een paar dagen geleden schreef ik een blog met de titel "Simpel / Hoe en hoeveel vitamine C tegen virussen?" Dit naar aanleiding van...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.2

    6 maart 2020

    Hoezo minderen met zout? Voorlichting in Nederland? Fout! Een hoge zoutconsumptie verhoogt, via de bloeddruk, het risico van hart- en vaatziekten. Toch? Nou: het ligt iets genuanceerder. Voor de meeste mensen...

    Lees verder

    Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen?

    19 februari 2020

    Een paar dagen geleden schreef ik een blog met de titel "Simpel / Hoe en hoeveel vitamine C tegen virussen?" Dit naar aanleiding van COVID-19/coronavirus. Wat kun je nu het...

    Lees verder

    Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen? UPDATE

    19 februari 2020

    [update: 4 maart 2020 - veranderingen tussen @@] Een paar dagen geleden schreef ik een blog met de titel "Simpel / Hoe en hoeveel vitamine C tegen virussen?" Dit naar...

    Lees verder

    In nieuwe Fit met Voeding nr.1

    2 februari 2020

    Een halve eeuw ‘Vitamine C en verkoudheid’; ongeloof blijft, tot de dag van vandaag Gert Schuitemaker heeft het boek 'Vitamine C en Verkoudheid' van tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling in zijn...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.8

    7 december 2019

    Alzheimer voorkomen met leefstijl? Is het realistisch om te wachten op een medicijn tegen Alzheimer? Niet echt, vindt de Amerikaanse neuroloog Dale Bredesen. In zijn boek The End of Alzheimer's...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.7

    2 november 2019

    Koken op kamers wederom actueel. Hoezo? Een stevige trend: de toename van eenpersoonshuishoudens. Zoals in 1964 op de studentenkamer. Er zijn winkels die zich hebben gespecialiseerd in ramsjboeken: de zogenaamde ‘witte...

    Lees verder

    Interview met Ralph Moorman in 2013

    2 november 2019

    Ter gelegenheid van 10 jaar Hormoonfactor. In 2013 publiceerden wij in Fit met Voeding het FMV-interview met Ralph Moorman. Dit jubileum is een mooie gelegenheid om dit interview nog eens...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.6

    19 september 2019

    Brood of muesli? Welk van de twee wint de ‘ontbijtwedstrijd’? Nog altijd zijn brood en muesli onze favoriete ontbijtgerechten. Muesli heeft de gezonde reputatie, al kan zuurdesembrood ook aardig meekomen....

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.5

    11 augustus 2019

    Angst overwinnen in de darm ‘Pillen en praten’. Dat is wat u kunt verwachten wanneer u zich met angstklachten meldt bij een arts. Maar in de toekomst zou dit wel...

    Lees verder

    In nieuwe Fit met Voeding nr.4

    12 juni 2019

    Nieuw rapport over voeding in het gevangeniswezen Na dertig jaar zijn we formeel weer een stapje dichter bij het streven om agressief gedrag in gevangenissen en daarbuiten te beteugelen met...

    Lees verder

    Nieuwe Fit met Voeding – Vooral suikers en vet zijn verslavend

    27 april 2019

    Net als drugs, kan ook ‘junkfood’ verslavend werken. De raakvlakken zijn opvallend. Vooral hoogbewerkte voedingsmiddelen met snelle koolhydraten (suikers) en/of extra vet staan onder verdenking.   VOORTS IN FIT MET...

    Lees verder

    Het pijnlijke pijnstiller-schandaal [2]

    26 maart 2019

    Lees hier het "Het pijnlijke pijnstiller-schandaal [1]" (23 oktober 2018) OXYCODON is een pijnstiller die verslavend is. Het bedrijf dat dit middel al jaren op de markt brengt trekt zich...

    Lees verder

    Nieuwe Fit met Voeding – Zoet, zoetje, ziekst?

    16 maart 2019

    Zoetjes in cola light, in cola zero, in de koffie en in de thee. Suikervervangers zitten in alle mogelijke producten die we vinden in de schappen van de supermarkt. Minder...

    Lees verder

    ‘Chrono-nutrition’ ofwel ‘klok-eten’

    3 februari 2019

    ... en wat meer in de komende Fit met Voeding (verschijnt ca. 19 februari) Nieuwe kijk op afvallen Door rekening te houden met uw biologische klok, kunt u een gezond...

    Lees verder

    Het ‘Atkins-dieet’ met de ogen van nú

    7 december 2018

    Wie praat er nog over Robert Atkins (1930-2003)? Deze Amerikaanse cardioloog werd bekend door het ‘Atkins-dieet’, waarin vetten de voorkeur kregen boven koolhydraten. Calorieën tellen, vond hij onzin. Anno 2018...

    Lees verder

    Voedingscentrum op bezoek bij Jort Kelder

    22 november 2018

    Het Voedingscentrum hanteert al jaren de slogan ‘eerlijk over eten’. Maar wat is ‘eerlijkheid’ nog waard als-ie gepaard met het verzwijgen van zaken? Vooral bij het vasthouden aan haar onwankelbare...

    Lees verder

    Het inktzwarte pijnstiller-schandaal … in Nederland

    23 oktober 2018

    Leren artsen het dan nóóit? Die vraag komt bij mij op naar aanleiding van de oxycodon-affaire. Want dat wordt het: een affaire. Dat geef ik op een briefje. De samenstelling...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.7

    22 oktober 2018

    Vier jaar na het boek Voeding & Gedrag ... Vier jaar geleden verscheen het boek Voeding & Gedrag, met onder meer een hoofdstuk over ADHD. Intussen zijn er nieuwe ontwikkelingen rond...

    Lees verder
  • Waarom is magnesium belangrijk?

    Magnesium is nodig voor de vorming van bot en spieren en bij de overdracht van prikkels in de zenuwen.