• Eetweetjes – test uw kennis!

    Welke vrucht kan bij kamertemperatuur narijpen?

    Het goede antwoord is:

    Peren behoren, samen met onder meer bananen, abrikozen, mango’s en pruimen, tot de vruchten die bij kamertemperatuur narijpen. Harde perziken doen dat niet: ze zullen zachter worden, maar dat is het dan. Ook druiven, kersen, bessen en citrusvruchten rijpen niet na.

  • In de nieuwe Fit met Voeding nr.5

    25 juli 2020

    Verschijnt rond 7 augustus Speel met uw ‘hongerhormonen’ In ons lichaam zijn verschillende eetlusthormonen ofwel ‘hongerhormonen’ actief. De belangrijkste zijn leptine en ghreline. Het zijn tegenpolen: ghreline wekt de eetlust...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.4

    31 mei 2020

    Verschijnt rond 11 juniHet interview met Limburgse huisarts Rob Elens Ik heb tien coronapatiënten behandeld. Ze knapten alle tien op, binnen een week. Toen belde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.3

    21 april 2020

    is 30 april verschenen 6 prangende vragen over ‘corona’ en vitamine D worden beantwoord Dit voorjaar zitten we veel meer thuis dan anders. Maar ook los daarvan: we kunnen de...

    Lees verder

    Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen? update

    26 maart 2020

    [update; 26 maart 2020] Updates? www.ortho.nl  Een paar dagen geleden schreef ik een blog met de titel "Simpel / Hoe en hoeveel vitamine C tegen virussen?" Dit naar aanleiding van...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.2

    6 maart 2020

    Hoezo minderen met zout? Voorlichting in Nederland? Fout! Een hoge zoutconsumptie verhoogt, via de bloeddruk, het risico van hart- en vaatziekten. Toch? Nou: het ligt iets genuanceerder. Voor de meeste mensen...

    Lees verder

    Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen?

    19 februari 2020

    Een paar dagen geleden schreef ik een blog met de titel "Simpel / Hoe en hoeveel vitamine C tegen virussen?" Dit naar aanleiding van COVID-19/coronavirus. Wat kun je nu het...

    Lees verder

    Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen? UPDATE

    19 februari 2020

    [update: 4 maart 2020 - veranderingen tussen @@] Een paar dagen geleden schreef ik een blog met de titel "Simpel / Hoe en hoeveel vitamine C tegen virussen?" Dit naar...

    Lees verder

    In nieuwe Fit met Voeding nr.1

    2 februari 2020

    Een halve eeuw ‘Vitamine C en verkoudheid’; ongeloof blijft, tot de dag van vandaag Gert Schuitemaker heeft het boek 'Vitamine C en Verkoudheid' van tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling in zijn...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.8

    7 december 2019

    Alzheimer voorkomen met leefstijl? Is het realistisch om te wachten op een medicijn tegen Alzheimer? Niet echt, vindt de Amerikaanse neuroloog Dale Bredesen. In zijn boek The End of Alzheimer's...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.7

    2 november 2019

    Koken op kamers wederom actueel. Hoezo? Een stevige trend: de toename van eenpersoonshuishoudens. Zoals in 1964 op de studentenkamer. Er zijn winkels die zich hebben gespecialiseerd in ramsjboeken: de zogenaamde ‘witte...

    Lees verder

    Interview met Ralph Moorman in 2013

    2 november 2019

    Ter gelegenheid van 10 jaar Hormoonfactor. In 2013 publiceerden wij in Fit met Voeding het FMV-interview met Ralph Moorman. Dit jubileum is een mooie gelegenheid om dit interview nog eens...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.6

    19 september 2019

    Brood of muesli? Welk van de twee wint de ‘ontbijtwedstrijd’? Nog altijd zijn brood en muesli onze favoriete ontbijtgerechten. Muesli heeft de gezonde reputatie, al kan zuurdesembrood ook aardig meekomen....

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.5

    11 augustus 2019

    Angst overwinnen in de darm ‘Pillen en praten’. Dat is wat u kunt verwachten wanneer u zich met angstklachten meldt bij een arts. Maar in de toekomst zou dit wel...

    Lees verder

    In nieuwe Fit met Voeding nr.4

    12 juni 2019

    Nieuw rapport over voeding in het gevangeniswezen Na dertig jaar zijn we formeel weer een stapje dichter bij het streven om agressief gedrag in gevangenissen en daarbuiten te beteugelen met...

    Lees verder

    Nieuwe Fit met Voeding – Vooral suikers en vet zijn verslavend

    27 april 2019

    Net als drugs, kan ook ‘junkfood’ verslavend werken. De raakvlakken zijn opvallend. Vooral hoogbewerkte voedingsmiddelen met snelle koolhydraten (suikers) en/of extra vet staan onder verdenking.   VOORTS IN FIT MET...

    Lees verder

    Het pijnlijke pijnstiller-schandaal [2]

    26 maart 2019

    Lees hier het "Het pijnlijke pijnstiller-schandaal [1]" (23 oktober 2018) OXYCODON is een pijnstiller die verslavend is. Het bedrijf dat dit middel al jaren op de markt brengt trekt zich...

    Lees verder

    Nieuwe Fit met Voeding – Zoet, zoetje, ziekst?

    16 maart 2019

    Zoetjes in cola light, in cola zero, in de koffie en in de thee. Suikervervangers zitten in alle mogelijke producten die we vinden in de schappen van de supermarkt. Minder...

    Lees verder

    ‘Chrono-nutrition’ ofwel ‘klok-eten’

    3 februari 2019

    ... en wat meer in de komende Fit met Voeding (verschijnt ca. 19 februari) Nieuwe kijk op afvallen Door rekening te houden met uw biologische klok, kunt u een gezond...

    Lees verder

    Het ‘Atkins-dieet’ met de ogen van nú

    7 december 2018

    Wie praat er nog over Robert Atkins (1930-2003)? Deze Amerikaanse cardioloog werd bekend door het ‘Atkins-dieet’, waarin vetten de voorkeur kregen boven koolhydraten. Calorieën tellen, vond hij onzin. Anno 2018...

    Lees verder

    Voedingscentrum op bezoek bij Jort Kelder

    22 november 2018

    Het Voedingscentrum hanteert al jaren de slogan ‘eerlijk over eten’. Maar wat is ‘eerlijkheid’ nog waard als-ie gepaard met het verzwijgen van zaken? Vooral bij het vasthouden aan haar onwankelbare...

    Lees verder

    Het inktzwarte pijnstiller-schandaal … in Nederland

    23 oktober 2018

    Leren artsen het dan nóóit? Die vraag komt bij mij op naar aanleiding van de oxycodon-affaire. Want dat wordt het: een affaire. Dat geef ik op een briefje. De samenstelling...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.7

    22 oktober 2018

    Vier jaar na het boek Voeding & Gedrag ... Vier jaar geleden verscheen het boek Voeding & Gedrag, met onder meer een hoofdstuk over ADHD. Intussen zijn er nieuwe ontwikkelingen rond...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.6

    15 september 2018

    Artsen adviseren hun patiënten zelden voedingssupplementen. En waarschijnlijk maken ze er zélf ook weinig gebruik van. Terwijl ook dokters, en vooral chirurgen, er baat bij kunnen hebben. Fit met Voeding bericht...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding

    10 augustus 2018

    Op weg naar oplossing van obesitas-epidemie Is eindelijk de grote onbekende ontdekt in de strijd tegen overgewicht en diabetes? In juli was het groot ‘nieuws’: Nederland wordt te zwaar. Het CBS...

    Lees verder

    In Fit met Voeding nr.4, 2018 – Iedereen reageert anders op brood!

    16 juni 2018

    GRATIS - ARTIKEL UIT FIT MET VOEDING NR.4 ONDER DIT NIEUWSBERICHT (upload 2 november 2018)   Algemene adviezen blijken achterhaald Hoe persoonlijk zijn de voedingsaanbevelingen van dieetgoeroes? William Davis van...

    Lees verder

    Nieuw inzicht: periodiek vasten

    7 mei 2018

    Langer leven door anders te eten.  Minder eten is gezond, dat staat vast. Periodiek vasten heeft en vergelijkbaar effect op gezondheid en levensduur. Over anders eten om langer te leven....

    Lees verder

    Light frisdrank slecht voor het brein

    21 maart 2018

    Duizenden personen van 45 jaar en ouder werden jarenlang gevolgd waarbij de consumptie van frisdrank gerelateerd bleek aan het risico van een herseninfarct. Tevens werd bij de helft van de...

    Lees verder

    Bloedglucose en gepersonaliseerde voeding

    21 januari 2018

    Het effect van voedingsmiddelen op de bloedglucosespiegel verschilt per individu. Met een eenvoudige vingerprik na de maaltijd kan deze glucoses(suiker)spiegel in het bloed gemeten worden. Een steile stijging wijst erop...

    Lees verder

    Voedingscentrum – hoezo ‘eerlijk over eten’ (2)

    22 december 2017

    Deel 2 - Voedingscentrum over 'weerstand' ‘Het slikken van extra vitamines en mineralen geeft geen grotere weerstand’, zo luidt het standpunt van het Voedingscentrum. Maar klopt dit wel? Worden (ook)...

    Lees verder

    Voedingscentrum – hoezo ‘eerlijk over eten’ (1)

    16 november 2017

    Deel 1 - Voedingscentrum over 'voedingssupplementen' Het Voedingscentrum hanteert al jaren de slogan ‘eerlijk over eten’. We vroegen ons daarom af: hoe eerlijk is het eigenlijk over suppletie van vitaminen...

    Lees verder

    Paddenstoelen: eetbaar én giftig

    25 september 2017

    Paddenstoelen worden door de mens wereldwijd al eeuwenlang gebruikt. In de keuken, om ziekten en kwalen mee te bestrijden of om de goden aan te roepen.  Volgens de wet is...

    Lees verder

    Levert de zon dit weekend nog vitamine D?

    25 augustus 2017

    De verwachting is dat het dit weekend prachtig weer wordt. Dan rijst de vraag bij de zonne- en de vitamine D-liefhebbers of de zon nog voldoende kracht heeft om deze...

    Lees verder

    Alvast dank voor de jodium! Maar waar blijft de vitamine C?

    14 augustus 2017

    In oktober ontvangen ongeveer 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens met de post een doosje jodiumtabletten. Cadeautje van de overheid, voor het geval zich in de buurt een kernramp voordoet. Maar waarom...

    Lees verder

    Hartritmestoornissen? Denk direct aan magnesium

    8 juli 2017

    Ajax-middenvelder Nouri kreeg gisteren tijdens een oefenduel hartritmestoornissen. Reden om nog weer eens te benadrukken dat magnesium mogelijk een redmiddel is. Een magnesiumgebrek ligt er mogelijk aan ten grondslag. Al...

    Lees verder

    Insmeren, maar niet tegen elke prijs

    26 juni 2017

    Het zomerse ‘D-dilemma’ In de tweede helft van mei regen de zomerse dagen zich aaneen. Tegelijk was er volop nieuws over de risico’s van zonlicht. Over het zomerse ‘D-dilemma’ echter...

    Lees verder

    E-nummer boek

    10 mei 2017

    Eigenlijk ben ik wel blij met het in april verschenen boek Een ode aan de e-nummers van microbioloog dr. Rosanne Hertzberger. Want de publicatie van dit boek legt bloot wat...

    Lees verder

    Zwanger: wat vul je aan?

    23 maart 2017

    Supplementen voor een optimale start. Wat wel en niet gegeten mag worden tijdens de zwangerschap is meestal wel bekend. Maar het gebruik van supplementen rond conceptie en zwangerschap is nog een...

    Lees verder

    Visolie voor ontwikkeling van brein kind

    23 februari 2017

    Suppletie met visvetzuren en het omega 6-vetzuur arachidonzuur tijdens de zwangerschap en ook vlak na de geboorte bevordert de ontwikkeling van het brein van het kind. Dit bleek uit een meta-analyse,...

    Lees verder

    Politiek en voeding? De 10 verkiezingsprogramma’s

    11 februari 2017

    Voeding is ‘hot’ in Nederland. Maar wat zonder meer kan worden vastgesteld is dat voedingssupplementen niet bestaan voor de politiek: in geen enkel verkiezingsprogramma worden ze genoemd. Hun bestaan wordt...

    Lees verder

    Voorkom griep met groene thee

    16 januari 2017

    Kinderen die 1 tot 5 koppen groene thee per dag drinken hebben minder kans op griep. De studie werd uitgevoerd in een gebied met veel theeplantages in Japan. Er werden...

    Lees verder

    Beter sap of smoothie?

    28 december 2016

    De consumptie van vruchtensappen en smoothies lenen zich goed voor het binnenkrijgen van gezonde plantenstoffen. Maar, maakt het uit of je kiest voor een glas vruchtensap of voor een smoothie?...

    Lees verder

    Minder eetlust met cacao

    28 december 2016

    De consumptie van een cacaodrankje met een hoog gehalte epicatechine kan de eetlust verminderen. De wetenschappers voerden twee experimenten uit. In het eerste experiment kregen 28 gezonde, jonge mannen een...

    Lees verder

    Spaanse peper: heet, heter, heetst

    8 december 2016

    Spaanse peper is populair: het wordt over de hele wereld gegeten. En dat geldt maar voor weinig gewassen. Ook worden aan Spaanse peper allerlei medicinale werkingen toegeschreven, variërend van een...

    Lees verder

    Bloemblaadjes: lekker en gezond

    8 december 2016

    Een handvol bloemblaadjes op het bord is niet alleen een streling voor het oog, maar is ook nog eens gezond. Bloemblaadjes zijn immers een rijke bron van nutriënten, zo stellen...

    Lees verder

    Orthomoleculaire lezing van Gert Schuitemaker

    8 november 2016

    Op 6 november 2016 hield Gert Schuitemaker zijn orthomoleculaire lezing op de Terugkomdag van de trainers van Hormoonfactor van Ralph Moorman. De titel was "Versterk je immuunsysteem"; focus op ontsteking,...

    Lees verder

    Ook bodem verdient ‘suppletie’

    23 september 2016

    In de vorm van steenmeel De verarming van onze bodem is één van de argumenten om de dagelijkse voeding aan te vullen met voedingssupplementen. Maar waarom geven we de bodem eigenlijk geen...

    Lees verder

    Bloemen om op te eten

    22 juni 2016

    Onze landbouw heeft zich gespecialiseerd in gemakkelijk te cultiveren, hapklare planten. Tijd om ons te herinneren dat zich buiten op het land, in het park en zelfs tussen het onkruid...

    Lees verder

    Vooral 65+-ers vis voor geheugen

    15 juni 2016

    Een hoge visconsumptie is in relatie gebracht met een minder snelle cognitieve achteruitgang bij ouderen.Aan de prospectieve cohortstudie namen 1566 vijfenvijftigplussers deel die verbleven in een verzorgingshuis in China. In...

    Lees verder

    Minder kans op hartaandoening met levertraan

    27 mei 2016

    Vrouwen die al van jongs af aan levertraan gebruiken, hebben later minder kans op een hartaandoening.De studie werd uitgevoerd in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Er namen meer dan 3300...

    Lees verder

    Aardbeien en bosbessen voor het brein

    15 mei 2016

    Het eten van aardbeien en bosbessen heeft een positief effect op het brein, zo blijkt uit een studie met ratten. Er werden 42 oude ratten verdeeld in drie groepen. Ratten...

    Lees verder
  • Eetweetjes – test uw kennis!

    Welke vrucht kan bij kamertemperatuur narijpen?

    Het goede antwoord is:

    Peren behoren, samen met onder meer bananen, abrikozen, mango’s en pruimen, tot de vruchten die bij kamertemperatuur narijpen. Harde perziken doen dat niet: ze zullen zachter worden, maar dat is het dan. Ook druiven, kersen, bessen en citrusvruchten rijpen niet na.