• Eetweetjes – test uw kennis!

    Eet Weetjes – Test uw kennis!

    Uit welke regio stamt de komkommer?

    Het goede antwoord is: India

    De komkommer werd drieduizend jaar geleden voor het eerst beschreven in India. Pas ten tijde van de Columbiaanse handel is de komkommer in Afrika en Europa terechtgekomen.
    (Bron: S. Gundry. De plantparadox. 2017, Scriptum).

  • In de nieuwe Fit met Voeding nr.7

    2 november 2019

    Koken op kamers wederom actueel. Hoezo? Een stevige trend: de toename van eenpersoonshuishoudens. Zoals  Lees verder

    Interview met Ralph Moorman in 2013

    2 november 2019

    Ter gelegenheid van 10 jaar Hormoonfactor. In 2013 publiceerden wij in Fit met Voeding het FMV-interview met Ralph Moorman. Dit jubileum is een mooie gelegenheid ...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.6

    19 september 2019

    Brood of muesli?

    Welk van de twee wint de ‘ontbijtwedstrijd’? Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.5

    11 augustus 2019

    Angst overwinnen in de darm
    ‘Pillen en praten’. Dat is wat u kunt verwachten wanneer u zich met angstklachten meldt bij een arts...

    Lees verder

    In nieuwe Fit met Voeding nr.4

    12 juni 2019

    Nieuw rapport over voeding in het gevangeniswezen

    Na dertig jaar zijn we formeel weer een stapje dichter bij het streven om agr...

    Lees verder

    Nieuwe Fit met Voeding – Vooral suikers en vet zijn verslavend

    27 april 2019

    Net als drugs, kan ook ‘junkfood’ verslavend werken. De raakvlakken zijn opvallend. Vooral hoogbewerkte voedingsmiddelen met snelle koolhydraten (suik...

    Lees verder

    Het pijnlijke pijnstiller-schandaal [2]

    26 maart 2019

    Lees hier het "Het pijnlijke pijnst...

    Lees verder

    Nieuwe Fit met Voeding – Zoet, zoetje, ziekst?

    16 maart 2019

    Zoetjes in cola light, in cola zero, in de koffie en in de thee. Suikervervangers zitten in alle mogelijke producten die we vinden in de schappen van de supermark...

    Lees verder

    ‘Chrono-nutrition’ ofwel ‘klok-eten’

    3 februari 2019

    ... en wat meer in de komende Fit met Voeding (verschijnt ca. 19 februari)

    Nieuwe kijk op afvallen

    Door...

    Lees verder

    Het ‘Atkins-dieet’ met de ogen van nú

    7 december 2018

    Wie praat er nog over Robert Atkins (1930-2003)? Deze Amerikaanse cardioloog werd bekend door het ‘Atkins-dieet’, waarin vetten de voorkeur kregen boven koolhydr...

    Lees verder

    Voedingscentrum op bezoek bij Jort Kelder

    22 november 2018

    Het Voedingscentrum hanteert al jaren de slogan ‘eerlijk over eten’.

    Maar wat is ‘eerlijkheid’ nog waard als-ie gepaard met het verzwijgen van zak...

    Lees verder

    Het inktzwarte pijnstiller-schandaal … in Nederland

    23 oktober 2018

    Leren artsen het dan nóóit? Die vraag komt bij mij op naar aanleiding van de oxycodon-affa...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.7

    22 oktober 2018

    Vier jaar na het boek Voeding & Gedrag ...

    Vier jaar geleden verscheen het boek Voeding & Gedrag, met ...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding nr.6

    15 september 2018

    Artsen adviseren hun patiënten zelden voedingssupplementen. En waarschijnlijk maken ze er zélf ook weinig gebruik van. Terwijl ook dokters, en vooral chirurgen,...

    Lees verder

    In de nieuwe Fit met Voeding

    10 augustus 2018

    Op weg naar oplossing van obesitas-epidemie

    Is eindelijk de grote onbekende ontdekt in de strijd tegen overgewicht en diabetes?  Lees verder

    In Fit met Voeding nr.4, 2018 – Iedereen reageert anders op brood!

    16 juni 2018

    GRATIS - ARTIKEL UIT FIT MET VOEDING NR.4 ONDER DIT NIEUWSBERICHT (upload 2 november 2018)

      Algemene adviezen b...

    Lees verder

    Nieuw inzicht: periodiek vasten

    7 mei 2018

    Langer leven door anders te eten. 

    Minder eten is gezond, dat staat vast. Periodiek vasten heeft en vergelijkba...

    Lees verder

    Light frisdrank slecht voor het brein

    21 maart 2018

    Duizenden personen van 45 jaar en ouder werden jarenlang gevolgd waarbij de consumptie van frisdrank gerelateerd bleek aan het risico van een herseninfarct.

    <...

    Lees verder

    Bloedglucose en gepersonaliseerde voeding

    21 januari 2018

    Het effect van voedingsmiddelen op de bloedglucosespiegel verschilt per individu. Met een eenvoudige vingerprik na de maaltijd kan deze glucoses(suiker)spiegel in...

    Lees verder

    Voedingscentrum – hoezo ‘eerlijk over eten’ (2)

    22 december 2017

    Deel 2 - Voedingscentrum over 'weerstand'

    ‘Het slikken van extra vitamines en mineralen geeft geen grotere weerstand’, zo lui...

    Lees verder

    Voedingscentrum – hoezo ‘eerlijk over eten’ (1)

    16 november 2017

    Deel 1 - Voedingscentrum over 'voedingssupplementen'

    Het Voedingscentrum hanteert al jaren de slogan ‘eerlijk over eten’. We ...

    Lees verder

    Paddenstoelen: eetbaar én giftig

    25 september 2017

    Paddenstoelen worden door de mens wereldwijd al eeuwenlang gebruikt. In de keuken, om ziekten en kwalen mee te bestrijden of om de goden aan te roepen. 

    ...

    Lees verder

    Levert de zon dit weekend nog vitamine D?

    25 augustus 2017

    De verwachting is dat het dit weekend prachtig weer wordt. Dan rijst de vraag bij de zonne- en de vitamine D-liefhebbers of de zon nog voldoende kracht heeft om d...

    Lees verder

    Alvast dank voor de jodium! Maar waar blijft de vitamine C?

    14 augustus 2017

    In oktober ontvangen ongeveer 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens met de post een doosje jodiumtabletten. Cadeautje van de overheid, voor het geval zich i...

    Lees verder

    Hartritmestoornissen? Denk direct aan magnesium

    8 juli 2017

    Ajax-middenvelder Nouri kreeg gisteren tijdens een oefenduel hartritmestoornissen. Reden om nog weer eens te benadrukken dat magnesium mogelijk een redmiddel is. ...

    Lees verder

    Insmeren, maar niet tegen elke prijs

    26 juni 2017

    Het zomerse ‘D-dilemma’

    In de tweede helft van mei regen de zomerse dagen zich aaneen. Tegelijk was er volop nieuws over de r...

    Lees verder

    E-nummer boek

    10 mei 2017

    Eigenlijk ben ik wel blij met het in april verschenen boek Een ode aan de e-nummers van microbioloog dr. Rosanne Hertzberger. Want de pu...

    Lees verder

    Zwanger: wat vul je aan?

    23 maart 2017

    Supplementen voor een optimale start. Wat wel en niet gegeten mag worden tijdens de zwangerschap is meestal wel bekend. Maar het gebruik van supplementen rond co...

    Lees verder

    Visolie voor ontwikkeling van brein kind

    23 februari 2017

    Suppletie met visvetzuren en het omega 6-vetzuur arachidonzuur tijdens de zwangerschap en ook vlak na de geboorte bevordert de ontwikkeling van het brein van het ...

    Lees verder

    Politiek en voeding? De 10 verkiezingsprogramma’s

    11 februari 2017

    Voeding is ‘hot’ in Nederland. Maar wat zonder meer kan worden vastgesteld is dat voedingssupplementen niet bestaan voor de politiek: in geen enkel verkiezing...

    Lees verder

    Voorkom griep met groene thee

    16 januari 2017

    Kinderen die 1 tot 5 koppen groene thee per dag drinken hebben minder kans op griep. De studie werd uitgevoerd in een gebied met veel theeplantages in Japan. Er werd...

    Lees verder

    Beter sap of smoothie?

    28 december 2016

    De consumptie van vruchtensappen en smoothies lenen zich goed voor het binnenkrijgen van gezonde plantenstoffen. Maar, maakt het uit of je kiest voor een glas vrucht...

    Lees verder

    Minder eetlust met cacao

    28 december 2016

    De consumptie van een cacaodrankje met een hoog gehalte epicatechine kan de eetlust verminderen.

    Lees verder

    Spaanse peper: heet, heter, heetst

    8 december 2016

    Spaanse peper is populair: het wordt over de hele wereld gegeten. En dat geldt maar voor weinig gewassen. Ook worden aan Spaanse peper allerlei medicinale werking...

    Lees verder

    Bloemblaadjes: lekker en gezond

    8 december 2016

    Een handvol bloemblaadjes op het bord is niet alleen een streling voor het oog, maar is ook nog eens gezond. Bloemblaadjes zijn immers een rijke bron van nutriën...

    Lees verder

    Orthomoleculaire lezing van Gert Schuitemaker

    8 november 2016

    Op 6 november 2016 hield Gert Schuitemaker zijn orthomoleculaire lezing op de Terugkomdag van de trainers van Hormoonfactor van Ralph Moorman. De titel was Lees verder

    Ook bodem verdient ‘suppletie’

    23 september 2016

    In de vorm van steenmeel
    De verarming van onze bodem is één van de argumenten om de dagelijkse voeding aan te vullen met voedi...

    Lees verder

    Bloemen om op te eten

    22 juni 2016

    Onze landbouw heeft zich gespecialiseerd in gemakkelijk te cultiveren, hapklare planten. Tijd om ons te herinneren dat zich buiten op het land, in het park en zel...

    Lees verder

    Vooral 65+-ers vis voor geheugen

    15 juni 2016

    Een hoge visconsumptie is in relatie gebracht met een minder snelle cognitieve achteruitgang bij ouderen.

    Aan de prospectieve cohortstudie namen 1566 vijfen...

    Lees verder

    Minder kans op hartaandoening met levertraan

    27 mei 2016

    Vrouwen die al van jongs af aan levertraan gebruiken, hebben later minder kans op een hartaandoening.

    De studie werd uitgevoerd in Reykjavik, de hoofdstad v...

    Lees verder

    Aardbeien en bosbessen voor het brein

    15 mei 2016

    Het eten van aardbeien en bosbessen heeft een positief effect op het brein, zo blijkt uit een studie met ratten.

    Er werden 42 oude ratten verdeeld in drie...

    Lees verder

    ‘Voeding is het belangrijkste medicijn!’

    13 mei 2016

    Dit zegt voormalig oogarts dr. Jim Sauter in het interview. En ook: ‘We eten veel te veel koolhydraten en roodvlees. Kies liever peulvruchten, linzen en gevogel...

    Lees verder

    De ‘light-leugen’ doorgeprikt

    30 april 2016

    De vetvrees en ‘light-rage’ hebben mede geleid tot de epidemie van overgewicht en diabetes type-2. Hoe lang gaat het duren voordat de ‘light-leugen’ defin...

    Lees verder

    Literatuurverwijzingen bij artikel Nieuwe Scandinavische Voeding (nr. 3, p. 6-8):

    13 april 2016

    Hierbij de literatuurverwijzingen die horen bij het artikel over Scandinavische voeding:
    Public Health Nutr. 2002; 5(6B):1259-1271
    Food Nutr Res. 2012;5...

    Lees verder

    Het wereldwijde experiment

    24 maart 2016

    In september 2000, op de kop af één jaar voor het historische 9/11, werd Becel pro.activ geïntroduceerd in de Nederlandse supermarkten. Het groeide uit tot het...

    Lees verder

    Gert Schuitemaker keynote spreker in de Rode Hoed

    1 maart 2016

    Hoofdredacteur Gert Schuitemaker is keynote s...

    Lees verder

    Nederlander neemt heft in eigen hand

    15 februari 2016

    Hoe vreemd is het dat steeds meer mensen besluiten het heft in eigen hand te nemen? Om dan zélf maar op zoek te gaan naar de broodnodig...

    Lees verder

    Zwanger? Denk aan de omega 3-visvetzuren

    29 december 2015

    De Gezondheidsraad beveelt Nederlanders voortaan nog maar één keer per week (vette) vis aan. Dit wordt daarom in de nieuwe Schijf van Vijf het ‘visadv...

    Lees verder

    Nieuw Beauty Boek: Recept voor anti-aging

    1 november 2015

    Gert Schuitemaker schreef een ‘Beauty Boek’, maar niets over botox, fillers en injectables.

    Zijn motto in dit boek is ‘Eérst voeding, dan cosmetica...

    Lees verder

    Leefstijlprogramma effectief bij geheugenproblemen

    29 oktober 2015

    Een leefstijlprogramma op maat kan voor personen met geheugenverlies of de ziekte van Alzheimer zinvol zijn.

    De studie werd uitgevoerd door Dale Brede...

    Lees verder
  • Eetweetjes – test uw kennis!

    Eet Weetjes – Test uw kennis!

    Uit welke regio stamt de komkommer?

    Het goede antwoord is: India

    De komkommer werd drieduizend jaar geleden voor het eerst beschreven in India. Pas ten tijde van de Columbiaanse handel is de komkommer in Afrika en Europa terechtgekomen.
    (Bron: S. Gundry. De plantparadox. 2017, Scriptum).