Knapperig gebakken aardappeltjes, ontbijtkoek, tosti’s en chips hebben iets gemeen: ze bevatten acrylamide. En dat is geen goed nieuws, want die stof verhoogt mogelijk het risico op kanker. Wat is acrylamide precies en hoe zorg je ervoor dat je er zo weinig mogelijk van binnenkrijgt?
De kinderartsen Maarten Biezeveld en Felix Kreier zien steeds meer kinderen met ernstig overgewicht en gezondheidsproblemen. Daarom houden ze zich bezig met het voorkomen van overgewicht en hebben ze het platform ‘Haus of Hamster’ opgericht, dat mensen bewust wil maken van de invloed die de hersenen hebben op ons gewicht. Ze vertellen in dit interview over ‘de hamster’ in je brein, die bepaalt wat en hoeveel je eet.
De ziekte van Alzheimer is een van de grootste problemen van de vergrijzing. Kunnen we deze slopende ziekte voorkomen met voeding? Onderzoek ernaar verloopt moeizaam. Dit is wat we nu weten….
De periode voor de laatste menstruatie noemen we de overgang. Er verandert vanalles in het lichaam en dat gaat vaak gepaard met tal van klachten. Totdat je lichaam een nieuwe balans heeft gevonden, kan magnesium ondersteuning bieden.
Het is waar! Pinda’s en kruiden zijn goed voor je darmen. Het onderzoek naar de relatie tussen voeding en de samenstelling van het darmmicrobioom is in volle gang. En de resultaten zijn soms echt verrassend!
Lees het laatste nieuws uit de wetenschap over voeding:
Wie wil nou niet weten hoe je gezond én gelukkig oud kunt worden? Ina Koolhaas Revers, viervoudig wereldkampioen powerliften in haar leeftijds- en gewichtsklasse, kan het je vertellen.
Ook benieuwd naar een gerecht met parelgort? Maak het recept uit Ortho Cuisine en leer meteen welke voedingsstoffen dit type gerst bevat!
Verschijnt rond 6 februari