• Waarom is magnesium belangrijk?

  Magnesium is nodig voor de vorming van bot en spieren en bij de overdracht van prikkels in de zenuwen.
 • 2021: oorverdovende stilte rond vitamine C

  Hoe kan dat?

  Het is moeilijk te begrijpen voor regulier. Vitamine C is een non-toxische stof die kan worden toegediend in zeer hoge doses zonder bijwerkingen.

  De korte voorgeschiedenis

  2017 –  Een Amerikaans IC-team onder leiding van prof. Paul Marik (VS) publiceerde in het wetenschappelijk tijdschrift Chest  hun resultaten van vitamine C bij sepsis op de Intensive Care afdeling. Corona/COVID-19 is een vorm van sepsis (bacteriële of virale bloedinfectie).

  2017 – ORTHOmoleculair magazine berichtte erover in 2017. Vitamine C op Intensive Care. Behandeling van sepsis en septische shock

  Sinds 2017 zijn intensive care-artsen – nog lang niet alle … – enthousiast over de successen die ze hebben met vitamine C bij sepsis, een bacteriële of virale infectie met een eindstadium dat we sinds de corona-crisis kennen van de beelden van de IC. 2019 (19 oktober) – Het hoofd van de IC-afdeling van het Radboudumc in Nijmegen, IC-arts en hoogleraar Hans van der Hoeven, toonde zich enthousiast. In De Gelderlander noemt hij het ‘spectaculaire resultaten’. Hij zegt: ‘Ziekenhuizen onnodig voorzichtig met toedienen van vitamine C’ .


  2020 (26 februari) – Dagblad De Limburger kopt: DSM schenkt 106 miljoen vitamine C-pillen aan China.


  2020 (7 maart) – IC-arts Paul Elbers van Amsterdam UMC vindt de behandeling met vitamine C bij corona veelbelovend. Hij zegt in Reformatorisch Dagblad : ‘Het zou een hele goede optie kunnen zijn voor ernstig zieke coronapatiënten. De rationale is redelijk. Vitamine C remt de mate waarin longen doorlaatbaar worden voor vocht en gaat daarmee benauwdheid tegen.’

  Daarna ……………….. doodse stilte

   

  In deze Fit met Voeding

  Waarom ‘wetenschappelijk’ bewijs voor vitamine C uitblijft

  en

  Editorial van Gert Schuitemaker
  Fixatie op ‘virus’. Met als consequentie obsessie ‘verlossende’ vaccin?

  Lees verder in het tijdschrift


  verder in dit tijdschrift: 

  Slikken tegen zonnebrand

  Ook zo verlangd naar de lentezon? Let wel op: de kans op verbanding is in de lente levensgroot. Het goede bericht is dat suppletie kan beschermen tegen UV-schade en zonnebrand.

  Lees verder in tijdschrift


  Het interview

  met Bob Hornstra, arts. “Ik was eigenlijk de eerste arts die Moerman ontdekte. Dat was in de jaren zeventig.” Hij is nu 80 jaar en nog volop in de running, onder meer met kankerpatiënten.


  Hou de groene afvalbak gezond
  De komende tijd neemt de kans op een stinkende container met groente-, fruit- en tuinafval (gft) weer toe. Hoe hou je de stankoverlast én gezondheidsrisico’s binnen de perken?

   

  Hoe gezond zijn smoothies?

  Als we afgaan op jonge bloggers en BN’ers, zou je gaan denken dat smoothies reuze gezond zijn. Maar in het verpleeghuis is vloeibare voeding écht de allerlaatste stap.

  Lees verder in het tijdschrift

  Onkruid – zandraket: voer voor onderzoekers

  Het is een onooglijk plantje, maar razend populair onder wetenschappers.  Om te achterhalen of de plant zich ervan bewust was dat hij werd opgegeten, bootsten de wetenschappers de vibraties na die een rups maakt als hij de blaadjes eet.

  Hoe ‘Engels’ was de Engelse ziekte?

  De gebreksziekte was ook hier wijdverbreid. Wat scheurbuik is van vitamine C, is rachitis van vitamine D: de ‘klassieke’ gebreksziekte. Het had als bijnaam: ‘Engelse ziekte’. Door archeologisch onderzoek blijkt dat rachitis niet bepaald een exclusief Britse aangelegenheid was.

  Ortho Cuisine – recept

  Kruidige rode linzenpuree met asperges en garnalen. Er zijn veel soorten linzen en die hebben min of meer vergelijkbare gezondheidsvoordelen. Rode linzen hebben als voordeel dat ze voor het bereiden niet geweekt hoeven te worden.

  Lees verder in tijdschrift Fit met Voeding nr.3


   

 • Waarom is magnesium belangrijk?

  Magnesium is nodig voor de vorming van bot en spieren en bij de overdracht van prikkels in de zenuwen.