Pijnstillers,
wat is (nog) het verschil met drugs?
Drugs begint u niet aan – het risico is véél te groot. Vreemd genoeg maken pijnstillers al decennialang op jaarbasis veel meer dodelijke slachtoffers …
Gert Schuitemaker in zijn begeleidend editorial:
Het deed me denken aan een redactioneel uit 2018 in Fit met Voeding nr.7.
Daarin haalde ik een artikel uit de Volkskrant aan over het gebruik van de verslavende pijnstiller oxycodon in ons land.
Er werd een casus beschreven van een kind bij wie de amandelen waren geknipt. In het ziekenhuis was het meisje oxycodon voorgeschreven. Haar huisarts schrok zich wild en nam contact op met de behandelend specialist.
Zijn antwoord: ‘Dat is het protocol’. De kno-arts legde uit de pijn zo veel mogelijk te willen beperken. Zorginstellingen werden immers door de inspectie en door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVA) beoordeeld op ‘pijnscores’: hoe minder pijn, hoe beter het ziekenhuis scoort op ‘kwaliteit’.
“Zelfdiscipline heeft me door mijn lastige jeugd heen geholpen en is een belangrijk deel van mijn leven gebleven. Ook met voeding ben ik gedisciplineerd.”
Het lezen van etiketten blijft een hachelijke zaak. Grote kans dat dit met de introductie van het nieuwe voedselkeuzelogo ‘Nutri-Score’ nog lastiger wordt. Bijvoorbeeld bij vleesvervangers.
Astma is een van de meest voorkomende chronische ziekten. Bij astma is de standaardaanpak: inhalatiemedicijnen ofwel ‘pufjes’. Er is echt méér mogelijk dan pufjes, vooral qua preventie. Maar wat precies?
Kombucha is een gefermenteerde drank, die ontstaat na samenvoeging van een moederzwam, thee en suiker.
Wat mag je ervan verwachten? Een persoonlijke verkenning.
In Afrika wordt anders omgegaan met het coronavirus en Covid-19. Een gebrek aan vaccins en beschermingsmiddelen leidt tot niet-Westerse oplossingen … sangoma’s, kruiden en … waterstofperoxide.
Deze pruimentaart is bedoeld als lekkernij bij de koffie, maar door de hoeveelheid voedingsstoffen ook geschikt als ‘snelle’ lunch.
Vier verrassende recepten
Lees verder in het tijdschrift zelf (verschijnt rond 5 november)