• Zitten de meeste vitaminen in de schil van het fruit?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.7]

    Het goede antwoord is:
    In een peer zijn de vitaminen verdeeld over de hele vrucht. De appelschil daarentegen bevat veel antioxidanten zoals vitamine C. Door een appel te schillen, gaat dus veel goeds verloren. Koop bij voorkeur een biologische appel, spoel deze af met lauw water en eet hem vervolgens met de schil op.
  • In de nieuwe Fit met Voeding nr.7


    Hoe emigratie mijn eetpatroon veranderde

    Lonneke Lodder verhuisde in de zomer van 2018 van Amsterdam naar het Noord-Spaanse platteland. Kortom: van wereldkeukens binnen handbereik, naar eten uit eigen tuin.

    “Het gemis weegt niet op tegen wat ik ervoor terug heb gekregen. Er is bijna niets fijners dan vlak voor de lunch je tuin in lopen om te bedenken wat je zult gaan eten. Nou ja, misschien dan alleen moestuinieren met uitzicht op de Picos de Europa.”

    Wat doet emigreren met je eetpatroon?

    Abonnement Fit met Voeding >>


    Hibiscus

    Bruikbaar in
    keuken- én medicijnkast

    Trendwatchers voorspelden …

    … behalve als ‘thee’ ook in maaltijden, ijs en cakes.

    Een verkenning …

    geurig … én gezond


    Echt of imago …?

    “Plantaardig eten is hot en plantaardige vleesvervangers hebben een gezond imago’, las ik ergens. Hmmm, denk ik dan.”

    Editorial van
    Gert Schuitemaker

    Abonnement Fit met Voeding >>


    INTERVIEW

    Erik van der Gronden
    pluktuinier/imker

    “Ja, dat zelf plukken is voor mij belangrijk. Als mensen
    zelf plukken, gebruiken ze hun oogst.

    Anders verdwijnt een deel toch in de groenbak.”

    Abonnement Fit met Voeding >>


    Metaal in de mond? Van goud tot titanium

    Veel mensen hebben metaal in de mond: een gouden tand, een (oude) amalgaanvulling, een titanium-implantaat of een ‘spalkje’ van nikkel. Kan dat kwaad? Ja, metaal in de mond kan een mogelijke factor zijn bij (vage) gezondheidsklachten.

    Abonnement Fit met Voeding >>


    Migraine en suppletie

    Spelen (meervoudige) individuele voedingstekorten een rol bij migraine?
     
    Daarvoor zijn inderdaad aanwijzingen. Zelfs ontwikkelde een Duitse onderzoeksgroep een speciaal ‘migraine-supplement’.   

    Diverse voedingsstoffen zijn in verband gebracht met migraine, al vanaf de jaren negentig. Een update.

    Het resultaat mag er zijn …

    Abonnement Fit met Voeding >>

    RECEPT

    Groenten risotto
    met fenegriek

    In De Papyrus Ebers rol is fenegriek al beschreven (1550 v. Chr). In het oude Egypte werd een pasta gemaakt, dat nu nog steeds in Arabische landen als medicijn wordt gebruikt.


    Waar word je heel oud in goede gezondheid?

    In de ‘blue zones’ ofwel blauwe zones. Dit zijn regio’s in de wereld met opvallend veel 100-plussers, die gezond én lekker eten.

    Abonnement Fit met Voeding >>


    Nieuwe ‘bijwerking’ aspirine?

    Pijnstillers behoren tot de meest gebruikte medicijnen. De oudste is aspirine (acetylsalicylzuur). Sterker: dit was het eerste medicijn dat werd gepatenteerd. En nog altijd komen nieuwe ‘bijwerkingen’ aan het licht …

    Abonnement Fit met Voeding >>


    In de rubrieken Wetenschap & …

    • Diabetes: ketogeen versus Mediterraan
    • B6 en C van invloed op borstkankerrisico
    • Presteren met koninginnengelei en Q10
    • IJzer: beter van dierlijke dan plantaardige bron
    • Verband depressie en ijzertekort pubermeisjes

    Abonnement Fit met Voeding >>

    (verschijnt rond 11 november)


  • Zitten de meeste vitaminen in de schil van het fruit?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.7]

    Het goede antwoord is:
    In een peer zijn de vitaminen verdeeld over de hele vrucht. De appelschil daarentegen bevat veel antioxidanten zoals vitamine C. Door een appel te schillen, gaat dus veel goeds verloren. Koop bij voorkeur een biologische appel, spoel deze af met lauw water en eet hem vervolgens met de schil op.