• Welk mineraal activeert in ons lichaam meer dan 300 enzymen?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.3]

    Enzymen zijn regelstoffen in de vorm van onmisbare eiwitten die chemische processen in het lichaam mogelijk maken. Bij een magnesiumtekort stokt de activering van enzymen die afhankelijk zijn van magnesium, wat nadelig kan zijn voor vitale chemische processen.
  • In de komende Fit met Voeding

    Altijd honger? Let op de snelle suikerdip!

    Het besef groeit dat overgewicht niet alleen het gevolg is van verkeerde voedselkeuzes, maar dat verkeerde voedselkeuzes vooral voortkomen uit een ontregelde eetlust.

    Dit artikel gaat over onze relatie met koolhydraten. Ons wordt een nieuwe benadering aangereikt waar veel mensen hun voordeel mee kunnen doen.

    Lees verder in het tijdschrift zelf 


    Wat verder in de nieuwe Fit met Voeding

     

    Editorial van Gert Schuitemaker: Wat steekt hier nu weer achter?

    Niet één keer sinds de corona-crisis begon, hebben we Rutte of De Jonge gehoord over een adequate inname van vitamines en mineralen. Onlangs was er een goede kans voor vitamine D, maar ook die kans is verknald. Dat was in maart. Wat stak hier nu weer achter?


    Supplementen nu. Oók goed voor later!

    Voedingssupplementen zijn een investering in gezondheid. We leren van de wetenschap dat we elke dag over voldoende vitale voedingsstoffen moeten beschikken, óók voor de lange termijn. Nieuw onderzoeken onderstrepen dit weer eens.


    Interview met Emmy Valewink

    Zij is health coach en richt zich onder andere op topsport. Zoals bij voetbalclub FC Volendam. Haar werk heeft veel te maken met voeding, maar ook met beweging, ontspanning, mindset en mindfulness. Hoe ervaren de voetballers haar adviezen?

    Thee versus koffie
    Italië associëren we met koffie. Engeland met thee. Maar wat is Nederland eigenlijk: een theeland? Of zijn we vooral een volk van koffieleuten? En: wat is eigenlijk gezonder?

    Mond spreekt taal van het lichaam
    De mond is een spiegel van onze gezondheid. Menig arts neemt bij een consult daarom een kijkje in de mondholte: tong, speeksel en tanden spreken de taal van het lichaam.

    Lees verder in het tijdschrift zelf (verschijnt 10 juni)


    Onderschat: het reukvermogen
    Door Covid-19 lijkt de reukzin te veranderen. Reukverlies is één van de eerste symptomen. Ons reukorgaan is het meest onderschatte zintuig dat we hebben. Jarenlang konden mensen met reukstoornissen dan ook op weinig begrip rekenen.

    Schizofrenie: er zijn enkele lichtpuntjes

    Verandering én aanvulling van de voeding kunnen gunstig uitpakken bij psychische aandoeningen. Ook bij schizofrenie.

    Drie opties: glutenvrij, ketogeen en suppletie van antioxidanten.

     

    Ortho Cuisine – recept: Brandnetelsoep met een eitje

    Een boost voor je immuunsysteem. Ook al is de discussie over onze gezondheid tegenwoordig ‘netelig’ te noemen, één ding is zeker: met de juiste voedingsstoffen word je weerbaarder. Daar is niks neteligs aan.

    Lees verder in het tijdschrift zelf (verschijnt 10 juni)


    In de rubrieken Wetenschap & …

    • CBD effectief bij angst en depressie
    • Omega-3 ook zinvol voor gezonde ouderen
    • Hogere botdichtheid met vitamine C
    • Vitamine E met carotenoïden en geheugen
    • Mediterrane voeding en geheugen
    • en meer …

    Lees verder in het tijdschrift zelf (verschijnt 10 juni)


  • Welk mineraal activeert in ons lichaam meer dan 300 enzymen?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.3]

    Enzymen zijn regelstoffen in de vorm van onmisbare eiwitten die chemische processen in het lichaam mogelijk maken. Bij een magnesiumtekort stokt de activering van enzymen die afhankelijk zijn van magnesium, wat nadelig kan zijn voor vitale chemische processen.