
IJzertekort: waarom artsen pleiten voor een bevolkingsonderzoek Dertig procent van de vrouwen in Nederland loopt rond met een ijzergebrek. Dat blijft te vaak te lang onopgemerkt. Oncologisch chirurg Marjolein Smidt...
Lees verder
Help! Insecten op je bord Géén gebrek aan wilskracht Als het aan de Europese Unie en de voedingsindustrie ligt, eten we straks allemaal insecten, vaak zonder dat we het merken....
Lees verder
Vezels: het nieuwe Ozempic? Trakteer je darmbacteriën op vezels en als cadeautje helpen zij je aan een beter gewicht. Zo kun je, zonder al te veel moeite, (samen) werken aan...
Lees verder
Gezond(er) preppen voor beginners Elke burger moet een beetje een prepper worden, vinden de Europese leiders. Als straks door wat voor crisis dan ook de winkels leeg zijn, de stroom...
Lees verder
Gluten: wat als je er ziek van wordt? Bij coeliakie en glutensensitiviteit ontstaan klachten na het eten van glutenbevattende producten. De meeste mensen weten niet dat ze gevoelig zijn voor...
Lees verder
Word je gezonder van biologische voeding? Een gestaag groeiende groep Nederlanders kiest, ondanks de hogere prijzen, voor biologische voeding. Biologisch voedsel bevat minder gifstoffen en verschilt qua samenstelling duidelijk van...
Lees verder
Antinutriënten: echt niet zó ongezond Ze zitten in onze voeding en alleen al hun naam klinkt ongezond: antinutriënten. Letterlijk vertaald: 'tegen-voedingsstoffen'. Er bestaan verschillende soorten antinutriënten. Planten maken ze aan...
Lees verder
Bak het niet al te bruin Knapperig gebakken aardappeltjes, ontbijtkoek, tosti's en chips hebben iets gemeen: ze bevatten acrylamide. En dat is geen goed nieuws, want die stof verhoogt mogelijk...
Lees verder
Het lijkt gezond... maar dat is het niet Wat magere yoghurt met granola als ontbijt, een schaaltje groentechips als snack en 's avonds een kant-en-klare maaltijdsalade. Denk je gezond bezig...
Lees verder
Salade of Hamburger? Dat wordt bepaald in je darmen Welke bacteriesoorten je darmen bevolken, bepaalt voor een deel of je gevoelig bent voor overgewicht. Bovendien zenden darmbacteriën signalen naar de...
Lees verder
Help, mijn lever is te vet! Zo'n 25% van de Nederlanders heeft leververvetting. Dit is een gevolg van een verkeerde leefstijl, ook als je weinig of geen alcohol drinkt. En...
Lees verder
Vlees uit het lab Zo'n elf jaar nadat de eerste kweekhamburger werd gepresenteerd, komt kweekvlees als vervanger voor het vlees van dieren steeds dichterbij. In Nederland mag het geproefd worden...
Lees verder
De mens is een plofkip In zijn nieuwe boek 'De mens is een plofkip, hoe de voedingsindustrie ons ziek maakt', beschrijft journalist en programmamaker Teun van de Keuken op treffende...
Lees verder
Ketogeen dieet kan helpen bij psychische aandoeningen! Bestond de behandeling van psychische aandoeningen tot voor kort vooral uit praten en pillen, tegenwoordig kan het aanpassen van de leefstijl ook een...
Lees verder
Sporters presteren beter met ... De juiste voeding en supplementen In dit artikel leest u hoe belangrijk de juiste voeding is als u sport Abonnement Fit met Voeding >> En...
Lees verder
Kinderen lerenbeter met ... ... minder suiker,en mét bepaalde supplementen. De afgelopen decennia heeft al heel wat onderzoekplaatsgevonden naar de invloed van voeding en voedingssupplementenop de prestaties van kinderen. Abonnement...
Lees verder
Extra vitamine D ... zeker tijdens ‘de donkere dagen’ vooral belangrijk in de winter,als virussen ons aan alle kanten belagen.onze aanbeveling:50 mcg (= 2000 IE) per dag Abonnement Fit met...
Lees verder
Overgewicht Niet alléén gebrek aan wilskracht ... Slank zijn is niet gewooneen kwestie van alléén karakter Dát ligt genuanceerder. Het is ook het gevolg van een compleet ontspoorde eetlust,waarbij de...
Lees verder
Buitenlanders overHollands eten De Nederlander zelf hecht aan Hollandse kost. Als hij voor langere tijd in het buitenland verblijft, verlangt hij terug zoals naar zijn hagelslag, hutspot, haring, stroopwafels, appeltaart,...
Lees verder
Laat tafelen … 's Zomers eten we vaker op de meest uiteenlopende tijdstippen!De weegschaal wordt dáár niet blijer van … Gezellig, maar let dus op Abonnement Fit met Voeding >>...
Lees verder
Nederlandse professoren over suppletie ‘Weggegooid geld’, vindt de één. ‘Toevallig verband’, roept een ander. Over voedingssupplementen lopen de gemoederen onder professoren soms hoog op. Maar niet iedereen is negatief …...
Lees verder
Gezonde eetlust begint ... in de baarmoeder! Hoe leer je je kind gezond eten? Hier pas over nadenken als je kind toe is aan ‘vast’ voedsel, is aan de late...
Lees verder
Wel/Niet goed voor de ogen? Beter zien met traditionele voeding. Veel oogklachten hebben te maken met voedingstekorten. Dit is de centrale boodschap in het boek Geef je ogen de kost...
Lees verder
Hoe kwamen de Romeinen in het oude Rome aan hun voeding? Leeft u nog in de veronderstelling dat vroeger werd gegeten volgens het seizoen, met dagelijkse kost die dichtbij was...
Lees verder
Spieren: sleutel tot een lang en gezond leven Spieren doen veel meer dan we denken! Helaas zijn we in de Westerse samenleving vergeten hoe hierop aanspraak te maken. Abonnement Fit...
Lees verder
Hoe emigratie mijn eetpatroon veranderde ... Lonneke Lodder verhuisde in de zomer van 2018 van Amsterdam naar het Noord-Spaanse platteland. Kortom: van wereldkeukens binnen handbereik, naar eten uit eigen tuin....
Lees verder
Dyslexie en voeding! Voedingsfactoren spelen een grotere rol bij dyslexie dan gedacht. Maar voor ontwikkelingspsychologen en orthopedagogen is dit nog altijd een blinde vlek. In 1985 verschijnt in...
Lees verder
Kinderen veganistisch opvoeden Verantwoord? Je kinderen veganistisch opvoeden? Op social media vliegen de argumenten van voor- en tegenstanders je om de oren. Tijd om de voor en tegens op...
Lees verder
Zon zorgt niet alleen voor vitamine D! Kent u dat gevoel ook? ... dat je zo lekker rozig bent na een dag in de buitenlucht? En daarna zo heerlijk...
Lees verder
De andere kant van zonnebloemolie … Door de situatie in Oekraïne is zonnebloemolie schaars geworden. De voedingsindustrie kampt daardoor met een probleem, en zie ook als consument in de winkel...
Lees verder
Gezonde zeevisVier minder bekende zwemmers Zeevis is een bron van voedingsstoffen, zoals jodium. De meeste Nederlanders laten het bij de bekende vissoorten. Terwijl de zeeën, zeker de Noordzee, véél meer...
Lees verder
De overgang gaat echt over Leefstijlverandering vermindert klachten. De overgang heeft niet alleen invloed op de vrouw die in de overgang is. Ook haar relaties, gezin en (werk)omgeving hebben ermee...
Lees verder
Wat kunnen we leren van IJsland? IJsland is zeer succesvol in het terugdringen van gebruik door jongeren van 'alcohol & co'. Het ‘IJslandse preventiemodel’ wordt inmiddels geïmplementeerd in verschillende landen....
Lees verder
Pijnstillers,wat is (nog) het verschil met drugs? Drugs begint u niet aan – het risico is véél te groot. Vreemd genoeg maken pijnstillers al decennialang op jaarbasis veel meer dodelijke...
Lees verder
Wat is … ‘gezond’? Extra belangrijk, mede met het oog op het komende ‘griepseizoen’. ‘Ziek’ en ‘gezond’ zijn relatieve begrippen. Af en toe een verkoudheid of griep is gezond. Het...
Lees verder
In de komende Fit met Voeding nr.5 Tieners prikken voor de leraar? Of vertrouwen op natuurlijke immuniteit ‘Kinderen langs de natuurlijke weg Covid-19 laten oplopen is beter voor ze dan inenten’...
Lees verder
Altijd honger? Let op de snelle suikerdip! Het besef groeit dat overgewicht niet alleen het gevolg is van verkeerde voedselkeuzes, maar dat verkeerde voedselkeuzes vooral voortkomen uit een ontregelde eetlust....
Lees verder
Hoe kan dat? Het is moeilijk te begrijpen voor regulier. Vitamine C is een non-toxische stof die kan worden toegediend in zeer hoge doses zonder bijwerkingen. De korte voorgeschiedenis 2017...
Lees verder
Zeker in deze corona-tijd Humor is heilzaam voor het immuunsysteem. Humor kan soms een pijnlijke stilte doorbreken. Maar samen lachen heeft nog veel meer positieve effecten, vooral als het gaat...
Lees verder
Doorbraak van vitamine D ... Geen twijfel: 2020 is het ‘jaar van corona’. Tegelijk was het een jaar waarin Fit met Voeding aandacht vroeg voor de steunpilaren van het immuunsysteem, zoals vitamine...
Lees verder
Vet: als je er te veel van op je lever hebt … Ongeveer 20% van de Nederlanders lijdt aan leververvetting. Niet alleen mensen met overgewicht. Toch weten de meesten dat...
Lees verder
Volgende Fit met Voeding (nr.7) verschijnt rond 5 november as. Kilootjes kwijt? Ga nachtvasten!Gewicht verliezen kan op verschillende manieren. Een milde aanpak is beperking van het ‘eetvenster’. Dit betekent dat...
Lees verder
Speel met uw ‘hongerhormonen’ In ons lichaam zijn verschillende eetlusthormonen ofwel ‘hongerhormonen’ actief. De belangrijkste zijn leptine en ghreline. Het zijn tegenpolen: ghreline wekt de eetlust op en leptine onderdrukt...
Lees verder
Verschijnt rond 11 juniHet interview met Limburgse huisarts Rob Elens Ik heb tien coronapatiënten behandeld. Ze knapten alle tien op, binnen een week. Toen belde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd...
Lees verder
is 30 april verschenen 6 prangende vragen over ‘corona’ en vitamine D worden beantwoord Dit voorjaar zitten we veel meer thuis dan anders. Maar ook los daarvan: we kunnen de...
Lees verder
[update; 26 maart 2020] Updates? www.ortho.nl Een paar dagen geleden schreef ik een blog met de titel "Simpel / Hoe en hoeveel vitamine C tegen virussen?" Dit naar aanleiding van...
Lees verder
Hoezo minderen met zout? Voorlichting in Nederland? Fout! Een hoge zoutconsumptie verhoogt, via de bloeddruk, het risico van hart- en vaatziekten. Toch? Nou: het ligt iets genuanceerder. Voor de meeste mensen...
Lees verder
Een paar dagen geleden schreef ik een blog met de titel "Simpel / Hoe en hoeveel vitamine C tegen virussen?" Dit naar aanleiding van COVID-19/coronavirus. Wat kun je nu het...
Lees verder
[update: 4 maart 2020 - veranderingen tussen @@] Een paar dagen geleden schreef ik een blog met de titel "Simpel / Hoe en hoeveel vitamine C tegen virussen?" Dit naar...
Lees verder