Salade of Hamburger? Dat wordt bepaald in je darmen Welke bacteriesoorten je darmen bevolken, bepaalt voor een deel of je gevoelig bent voor overgewicht. Bovendien zenden darmbacteriën signalen naar de...
Lees verderHelp, mijn lever is te vet! Zo'n 25% van de Nederlanders heeft leververvetting. Dit is een gevolg van een verkeerde leefstijl, ook als je weinig of geen alcohol drinkt. En...
Lees verderVlees uit het lab Zo'n elf jaar nadat de eerste kweekhamburger werd gepresenteerd, komt kweekvlees als vervanger voor het vlees van dieren steeds dichterbij. In Nederland mag het geproefd worden...
Lees verderDe mens is een plofkip In zijn nieuwe boek 'De mens is een plofkip, hoe de voedingsindustrie ons ziek maakt', beschrijft journalist en programmamaker Teun van de Keuken op treffende...
Lees verderKetogeen dieet kan helpen bij psychische aandoeningen! Bestond de behandeling van psychische aandoeningen tot voor kort vooral uit praten en pillen, tegenwoordig kan het aanpassen van de leefstijl ook een...
Lees verderSporters presteren beter met ... De juiste voeding en supplementen In dit artikel leest u hoe belangrijk de juiste voeding is als u sport Abonnement Fit met Voeding >> En...
Lees verderKinderen lerenbeter met ... ... minder suiker,en mét bepaalde supplementen. De afgelopen decennia heeft al heel wat onderzoekplaatsgevonden naar de invloed van voeding en voedingssupplementenop de prestaties van kinderen. Abonnement...
Lees verderExtra vitamine D ... zeker tijdens ‘de donkere dagen’ vooral belangrijk in de winter,als virussen ons aan alle kanten belagen.onze aanbeveling:50 mcg (= 2000 IE) per dag Abonnement Fit met...
Lees verderOvergewicht Niet alléén gebrek aan wilskracht ... Slank zijn is niet gewooneen kwestie van alléén karakter Dát ligt genuanceerder. Het is ook het gevolg van een compleet ontspoorde eetlust,waarbij de...
Lees verderBuitenlanders overHollands eten De Nederlander zelf hecht aan Hollandse kost. Als hij voor langere tijd in het buitenland verblijft, verlangt hij terug zoals naar zijn hagelslag, hutspot, haring, stroopwafels, appeltaart,...
Lees verderLaat tafelen … 's Zomers eten we vaker op de meest uiteenlopende tijdstippen!De weegschaal wordt dáár niet blijer van … Gezellig, maar let dus op Abonnement Fit met Voeding >>...
Lees verderNederlandse professoren over suppletie ‘Weggegooid geld’, vindt de één. ‘Toevallig verband’, roept een ander. Over voedingssupplementen lopen de gemoederen onder professoren soms hoog op. Maar niet iedereen is negatief …...
Lees verderGezonde eetlust begint ... in de baarmoeder! Hoe leer je je kind gezond eten? Hier pas over nadenken als je kind toe is aan ‘vast’ voedsel, is aan de late...
Lees verderWel/Niet goed voor de ogen? Beter zien met traditionele voeding. Veel oogklachten hebben te maken met voedingstekorten. Dit is de centrale boodschap in het boek Geef je ogen de kost...
Lees verderHoe kwamen de Romeinen in het oude Rome aan hun voeding? Leeft u nog in de veronderstelling dat vroeger werd gegeten volgens het seizoen, met dagelijkse kost die dichtbij was...
Lees verderSpieren: sleutel tot een lang en gezond leven Spieren doen veel meer dan we denken! Helaas zijn we in de Westerse samenleving vergeten hoe hierop aanspraak te maken. Abonnement Fit...
Lees verderHoe emigratie mijn eetpatroon veranderde ... Lonneke Lodder verhuisde in de zomer van 2018 van Amsterdam naar het Noord-Spaanse platteland. Kortom: van wereldkeukens binnen handbereik, naar eten uit eigen tuin....
Lees verderDyslexie en voeding! Voedingsfactoren spelen een grotere rol bij dyslexie dan gedacht. Maar voor ontwikkelingspsychologen en orthopedagogen is dit nog altijd een blinde vlek. In 1985 verschijnt in...
Lees verderKinderen veganistisch opvoeden Verantwoord? Je kinderen veganistisch opvoeden? Op social media vliegen de argumenten van voor- en tegenstanders je om de oren. Tijd om de voor en tegens op...
Lees verderZon zorgt niet alleen voor vitamine D! Kent u dat gevoel ook? ... dat je zo lekker rozig bent na een dag in de buitenlucht? En daarna zo heerlijk...
Lees verderDe andere kant van zonnebloemolie … Door de situatie in Oekraïne is zonnebloemolie schaars geworden. De voedingsindustrie kampt daardoor met een probleem, en zie ook als consument in de winkel...
Lees verderGezonde zeevisVier minder bekende zwemmers Zeevis is een bron van voedingsstoffen, zoals jodium. De meeste Nederlanders laten het bij de bekende vissoorten. Terwijl de zeeën, zeker de Noordzee, véél meer...
Lees verderDe overgang gaat echt over Leefstijlverandering vermindert klachten. De overgang heeft niet alleen invloed op de vrouw die in de overgang is. Ook haar relaties, gezin en (werk)omgeving hebben ermee...
Lees verderWat kunnen we leren van IJsland? IJsland is zeer succesvol in het terugdringen van gebruik door jongeren van 'alcohol & co'. Het ‘IJslandse preventiemodel’ wordt inmiddels geïmplementeerd in verschillende landen....
Lees verderPijnstillers,wat is (nog) het verschil met drugs? Drugs begint u niet aan – het risico is véél te groot. Vreemd genoeg maken pijnstillers al decennialang op jaarbasis veel meer dodelijke...
Lees verderWat is … ‘gezond’? Extra belangrijk, mede met het oog op het komende ‘griepseizoen’. ‘Ziek’ en ‘gezond’ zijn relatieve begrippen. Af en toe een verkoudheid of griep is gezond. Het...
Lees verderIn de komende Fit met Voeding nr.5 Tieners prikken voor de leraar? Of vertrouwen op natuurlijke immuniteit ‘Kinderen langs de natuurlijke weg Covid-19 laten oplopen is beter voor ze dan inenten’...
Lees verderAltijd honger? Let op de snelle suikerdip! Het besef groeit dat overgewicht niet alleen het gevolg is van verkeerde voedselkeuzes, maar dat verkeerde voedselkeuzes vooral voortkomen uit een ontregelde eetlust....
Lees verderHoe kan dat? Het is moeilijk te begrijpen voor regulier. Vitamine C is een non-toxische stof die kan worden toegediend in zeer hoge doses zonder bijwerkingen. De korte voorgeschiedenis 2017...
Lees verderZeker in deze corona-tijd Humor is heilzaam voor het immuunsysteem. Humor kan soms een pijnlijke stilte doorbreken. Maar samen lachen heeft nog veel meer positieve effecten, vooral als het gaat...
Lees verderDoorbraak van vitamine D ... Geen twijfel: 2020 is het ‘jaar van corona’. Tegelijk was het een jaar waarin Fit met Voeding aandacht vroeg voor de steunpilaren van het immuunsysteem, zoals vitamine...
Lees verderVet: als je er te veel van op je lever hebt … Ongeveer 20% van de Nederlanders lijdt aan leververvetting. Niet alleen mensen met overgewicht. Toch weten de meesten dat...
Lees verderVolgende Fit met Voeding (nr.7) verschijnt rond 5 november as. Kilootjes kwijt? Ga nachtvasten!Gewicht verliezen kan op verschillende manieren. Een milde aanpak is beperking van het ‘eetvenster’. Dit betekent dat...
Lees verderSpeel met uw ‘hongerhormonen’ In ons lichaam zijn verschillende eetlusthormonen ofwel ‘hongerhormonen’ actief. De belangrijkste zijn leptine en ghreline. Het zijn tegenpolen: ghreline wekt de eetlust op en leptine onderdrukt...
Lees verderVerschijnt rond 11 juniHet interview met Limburgse huisarts Rob Elens Ik heb tien coronapatiënten behandeld. Ze knapten alle tien op, binnen een week. Toen belde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd...
Lees verderis 30 april verschenen 6 prangende vragen over ‘corona’ en vitamine D worden beantwoord Dit voorjaar zitten we veel meer thuis dan anders. Maar ook los daarvan: we kunnen de...
Lees verder[update; 26 maart 2020] Updates? www.ortho.nl Een paar dagen geleden schreef ik een blog met de titel "Simpel / Hoe en hoeveel vitamine C tegen virussen?" Dit naar aanleiding van...
Lees verderHoezo minderen met zout? Voorlichting in Nederland? Fout! Een hoge zoutconsumptie verhoogt, via de bloeddruk, het risico van hart- en vaatziekten. Toch? Nou: het ligt iets genuanceerder. Voor de meeste mensen...
Lees verderEen paar dagen geleden schreef ik een blog met de titel "Simpel / Hoe en hoeveel vitamine C tegen virussen?" Dit naar aanleiding van COVID-19/coronavirus. Wat kun je nu het...
Lees verder[update: 4 maart 2020 - veranderingen tussen @@] Een paar dagen geleden schreef ik een blog met de titel "Simpel / Hoe en hoeveel vitamine C tegen virussen?" Dit naar...
Lees verderEen halve eeuw ‘Vitamine C en verkoudheid’; ongeloof blijft, tot de dag van vandaag Gert Schuitemaker heeft het boek 'Vitamine C en Verkoudheid' van tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling in zijn...
Lees verderAlzheimer voorkomen met leefstijl? Is het realistisch om te wachten op een medicijn tegen Alzheimer? Niet echt, vindt de Amerikaanse neuroloog Dale Bredesen. In zijn boek The End of Alzheimer's...
Lees verderKoken op kamers wederom actueel. Hoezo? Een stevige trend: de toename van eenpersoonshuishoudens. Zoals in 1964 op de studentenkamer. Er zijn winkels die zich hebben gespecialiseerd in ramsjboeken: de zogenaamde ‘witte...
Lees verderTer gelegenheid van 10 jaar Hormoonfactor. In 2013 publiceerden wij in Fit met Voeding het FMV-interview met Ralph Moorman. Dit jubileum is een mooie gelegenheid om dit interview nog eens...
Lees verderBrood of muesli? Welk van de twee wint de ‘ontbijtwedstrijd’? Nog altijd zijn brood en muesli onze favoriete ontbijtgerechten. Muesli heeft de gezonde reputatie, al kan zuurdesembrood ook aardig meekomen....
Lees verderAngst overwinnen in de darm ‘Pillen en praten’. Dat is wat u kunt verwachten wanneer u zich met angstklachten meldt bij een arts. Maar in de toekomst zou dit wel...
Lees verderNieuw rapport over voeding in het gevangeniswezen Na dertig jaar zijn we formeel weer een stapje dichter bij het streven om agressief gedrag in gevangenissen en daarbuiten te beteugelen met...
Lees verderNet als drugs, kan ook ‘junkfood’ verslavend werken. De raakvlakken zijn opvallend. Vooral hoogbewerkte voedingsmiddelen met snelle koolhydraten (suikers) en/of extra vet staan onder verdenking. VOORTS IN FIT MET...
Lees verderLees hier het "Het pijnlijke pijnstiller-schandaal [1]" (23 oktober 2018) OXYCODON is een pijnstiller die verslavend is. Het bedrijf dat dit middel al jaren op de markt brengt trekt zich...
Lees verder