Een paar dagen geleden schreef ik een blog met de titel “Simpel / Hoe en hoeveel vitamine C tegen virussen?” Dit naar aanleiding van COVID-19/coronavirus.
Wat kun je nu het beste doen als preventie en eventueel als therapie tegen een dergelijk virus? En óók tegen andere virusziekten, dus bijvoorbeeld verkoudheid of griep.
Uit de reacties bij het blog bleek dat er veel misverstanden bestaan over welke vorm van vitamine C te gebruiken en de wijze van toediening.
[laatste update: 11 maart, 9:45 uur; aangegeven met rood]
Hier volgen algemene richtlijnen
ALGEMEEN
Niet voor niets sterven vooral zieken ouderen met een verzwakt immuunsysteem.
Daarom:
VERSTERK IMMUUNSYSTEEM met een ALGEMEEN GEZONDE LIFESTYLE.
Waarom vitamine C?
Omdat, zeker in geval van stress, het immuunsysteem extra vitamine C verbruikt en dus nodig heeft.
WELKE VITAMINE C adviseer ik tegen virusziekten als COVID-19/coronavirus?
Waar gaat het om bij gebruik van vitamine C bij virusziekten? Zo snel mogelijk een voldoende hoge vitamine C-bloedspiegel te verkrijgen en deze bloedspiegel te handhaven gedurende de hele ziekteperiode. Daarom:
Dit impliceert dat preventief 3 x 1000 mg, verdeeld over de dag, vitamine C een belangrijke maatregel is om zich al in een zo vroeg mogelijk stadium te weren tegen COVID-19/coronavirus.
Aanbeveling voor wat betreft preventie voor kinderen
Tip: meng poeder van ascorbinezuur of natriumascorbaat in iets van voeding, bijvoorbeeld yoghurt, verdeeld over de dag in hoeveelheden per dag:
Bij te losse ontlasting, dosering minderen (zie onder ‘darmtolerantie’)
In geval van vermoeden SARS-Cov2, (huis)arts raadplegen en doseren tot darmtolerantie (zie onder)
VORMEN
* Tabletten. Met zo weinig mogelijk andere (hulp)stoffen in het tablet. Dit zijn witte tabletten, want vitamine C is een wit poeder.
* Poeder. Tabletten zijn handig bij het innemen, maar feitelijk is pure vitamine C-poeder het beste: als ascorbinezuur of als natriumascorbaat. Nadeel van poeder is dat het onhandiger en moeilijker te doseren is.
Let op: ascorbinezuur is zuur en is beter dat het niet in contact komt met tandglazuur. Daarom poeder op een theelepeltje midden op de tong en dan met glas water doorslikken. Een afgestreken theelepeltje is ongeveer 1 gram (1000 mg) ascorbinezuur of natriumascorbaat Dit kan op elk moment van de dag gedaan worden, wellicht het beste niet tijdens of vlak na het eten (maar mag wel).
* Synthetische vitamine C (is een wit poeder). Dat het gaat om synthetische vitamine C, is niet erg. Synthetische vitamine C is namelijk natuur-identiek (L-ascorbinezuur).
Toelichting. Alle vitamine C in supplementvorm is synthetische vitamine C. Tenzij op het etiket staat vermeld dat het gaat om natuurlijke vitamine C én de bron wordt vermeld. Bijvoorbeeld rozenbottelextract (rijk aan vitamine C) of AMLA-poeder (poeder van de Indiase kruisbes, ook rijk aan vitamine C). Maar deze supplementen zijn toch niet geschikt voor onze doeleinden, omdat de dosering te laag blijft. En als je er veel van neemt (is overigens ook prijzig), dan krijg je te veel van de overige stoffen binnen, hoe gezond die ook mogen zijn.
* liposomale vitamine C
Dit supplement is een gel, geen tablet of poeder. Met dit supplement is het mogelijk om oraal hogere vitamine C-bloedspiegels te halen. Maar niet alle liposomale vitamine C is even goed van kwaliteit.
NIET geschikt voor ons doel (tegen virusziekten):
* natuurlijke vitamine C (zie boven)
* vitamine C samen met andere stoffen zoals bioflavonoïden (bijv. hesperidine), rozenbottelextract, etc. De bijkomende stoffen zijn niet per se nodig. Het gaat louter om de vitamine C. Maar in doseringen onder de 10 gram (10 tabletten van 1000 mg) vitamine C vormen deze hulpstoffen geen probleem.
* Time Release tabletten (met vertraagde afgifte, TR, SR). De opname vanuit de darm is vertraagd en dat is wat je juist niet wilt.
* Ester-C. Er is bijzonder weinig onderzoek gedaan met deze gepatenteerde vorm van vitamine C. Het is voor een groot deel vitamine C gekoppeld aan calcium (calciumascorbaat). De calcium-inname wordt te hoog. Er is geen verschil tussen Ester-C® en gewone vitamine C-tabletten met betrekking tot de opname en uitscheiding van vitamine C in de urine (bron: Linus Pauling Institute).
* Zuig- en bruistabletten (met bv. 500 of 1000 mg vitamine C). Deze supplementen bevatten veel hulp- en/of smaakstoffen, die volledig overbodig zijn en een belasting kunnen vormen voor het lichaam.
EXTRA
BELANGRIJK!
In geval van ziekte, in het bijzonder in geval van nierschade en darmziekten:
ondanks dat vitamine C één van de minst toxische stoffen is (bij een teveel verdwijnt het met en door diaree uit het lichaam), is het nodig om een (orthomoleculair) arts te raadplegen die ervaring met en verstand van toepassing hoge doseringen vitamine C heeft (reguliere artsen/ specialisten weten over het algemeen bijzonder weinig over vitamines en voeding). Bijv. via https://fitmetvoeding.nl/vind-behandelaar/
Mijn advies bij vermoeden van een COVID-19 infectie
Raadpleeg uw (huis)arts. Volg zijn adviezen op, behalve het advies om te minderen of op te houden met het slikken van vitamine C. Geeft dit problemen, contacteer iemand die wél voldoende afweet van vitamine C, bijv. via https://fitmetvoeding.nl/vind-behandelaar/.
[van tijd tot tijd wordt deze pagina geupdated]
[laatste update: 11 maart, 9:45 uur; aangegeven met rood]
Gratis nieuwsbrief ontvangen? https://ortho.nl/nieuwsbrief/
In Fit met Voeding nr. 2 [verschijnt rond 22 maart] – zie INHOUD
Deze website is bedoeld voor gezonde personen. Ga als u ziek bent en/of medicijnen slikt naar uw huisarts of in overleg met hem naar een arts die gespecialiseerd is op het gebied van voeding, zoals bijvoorbeeld een orthomoleculair arts. De gegevens op deze website zijn geen medisch advies. Deze website is bestemd om uw kennis te vergroten. De inhoud of een onderdeel hiervan is eventueel te bespreken met uw (huis)arts.
Deze site is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Noch de auteurs, noch de uitgever en redactie stellen zich echter aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van vermeende adviezen, onjuistheden en/of onvolledigheden.