• In welk jaar proefde de eerste Europeaan chocola?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.1]

    Columbus was de eerste Europeaan die chocola proefde. Dat was in 1502, tijdens zijn vierde en laatste reis naar de Nieuwe Wereld. Hij was er niet erg van onder de indruk. Het betrof overigens een chocoladedrank, omdat de lekkernij destijds nog niet beschikbaar was in vaste vorm.
    (Bron: J. & K. Salter. Smakelijk leven. Meulenhoff, 2006.)
  • Visolie voor ontwikkeling van brein kind

    Suppletie met visvetzuren en het omega 6-vetzuur arachidonzuur tijdens de zwangerschap en ook vlak na de geboorte bevordert de ontwikkeling van het brein van het kind. Dit bleek uit een meta-analyse, gepresenteerd op het jaarcongres van Experimental Biology.

    Onderzoekers van Harvard University en Tufts University hebben onderzoeken verzameld uit verschillende medische databanken. Het ging om suppletie met omega 3-visvetzuren en arachidonzuur op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Vijftien studies met in totaal 2525 kinderen voldeden aan de wetenschappelijke criteria. Het ging om onderzoeken waarin gesuppleerd werd met het visvetzuur DHA in combinatie met EPA, alleen DHA, DHA in combinatie met arachidonzuur (AA) en DHA gecombineerd met EPA en AA. De gemiddelde suppletieduur bedroeg zeven maanden.

    Suppletie tijdens de zwangerschap en gedurende de eerste levensmaanden gaf een positief effect te zien op de cognitieve ontwikkeling van de kinderen. Suppletie met DHA samen met EPA droeg bij aan een significant betere psychomotorische ontwikkeling. DHA in combinatie met AA liet een significant betere mentale ontwikkeling zien.

     

  • In welk jaar proefde de eerste Europeaan chocola?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.1]

    Columbus was de eerste Europeaan die chocola proefde. Dat was in 1502, tijdens zijn vierde en laatste reis naar de Nieuwe Wereld. Hij was er niet erg van onder de indruk. Het betrof overigens een chocoladedrank, omdat de lekkernij destijds nog niet beschikbaar was in vaste vorm.
    (Bron: J. & K. Salter. Smakelijk leven. Meulenhoff, 2006.)