• Eetweetjes – test uw kennis!

  Welke ‘superfood’ kun je overal gratis plukken?

  Het goede antwoord is: paardenbloem

  Paardenbloem is ‘goed voor de darmen en het microbioom, voor de galblaas, de lever en de ontgifting’, schrijft kinderneuroloog dr. Maya Shetreat-Klein in Goed vies, het nieuwe gezond. ‘Je kunt alle delen eten: bloem, bladeren en wortels.’

 • Twee ziekten in één klap

  Mensen met een vaatziekte die zich houden aan leefstijladviezen, verlagen niet alleen de kans op nieuwe vaatziekten maar krijgen ook minder vaak kanker. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. Het is voor het eerst dat in één groep patiënten zowel vaatziekte als kanker in kaart gebracht is. Adviezen die het vaatrisico verlagen, blijken tevens te leiden tot een lager risico op kanker.

  Het gaat om vijf leefstijladviezen: niet roken, voldoende bewegen, overgewicht voorkomen, bloedverdunners zoals aspirine gebruiken en bij diabetes een lage bloedsuikerspiegel houden. Deze behandeldoelen staan in internationale richtlijnen ter voorkoming van nieuwe vaatziekten. Onderzoekers van het UMC Utrecht volgden gedurende vijf jaar bijna zesduizend vaatpatiënten. Mensen die voldeden aan alle vijf de behandeldoelen hadden 30% minder kans op kanker dan patiënten die aan twee of minder doelen voldeden. Dezelfde maatregelen voorkomen dus vaatziekten én kanker: kennelijk overlappen de oorzaken van beide ziekten. Waarschijnlijk speelt in beide gevallen lichaamsbrede ontsteking een rol, al is dit niet onderzocht. Het zou verklaren waarom de ontstekingsremmer aspirine beschermt tegen kanker.