• Eetweetjes – test uw kennis!

  Eet Weetjes – Test uw kennis!

  Welk voedingsmiddel is géén bekende ‘trigger’ van migraine?

  Het goede antwoord is: Cashewnoten

  Cashewnoten zijn rijk aan magnesium, waardoor ze mogelijk migraine-aanvallen kunnen helpen voorkomen. Cafeïne (koffie, thee, cola, energiedranken) en tyramine (chocolade en rode wijn) zijn daarentegen bekende ‘triggers’ van migraine.

 • Twee ziekten in één klap

  Mensen met een vaatziekte die zich houden aan leefstijladviezen, verlagen niet alleen de kans op nieuwe vaatziekten maar krijgen ook minder vaak kanker. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. Het is voor het eerst dat in één groep patiënten zowel vaatziekte als kanker in kaart gebracht is. Adviezen die het vaatrisico verlagen, blijken tevens te leiden tot een lager risico op kanker.

  Het gaat om vijf leefstijladviezen: niet roken, voldoende bewegen, overgewicht voorkomen, bloedverdunners zoals aspirine gebruiken en bij diabetes een lage bloedsuikerspiegel houden. Deze behandeldoelen staan in internationale richtlijnen ter voorkoming van nieuwe vaatziekten. Onderzoekers van het UMC Utrecht volgden gedurende vijf jaar bijna zesduizend vaatpatiënten. Mensen die voldeden aan alle vijf de behandeldoelen hadden 30% minder kans op kanker dan patiënten die aan twee of minder doelen voldeden. Dezelfde maatregelen voorkomen dus vaatziekten én kanker: kennelijk overlappen de oorzaken van beide ziekten. Waarschijnlijk speelt in beide gevallen lichaamsbrede ontsteking een rol, al is dit niet onderzocht. Het zou verklaren waarom de ontstekingsremmer aspirine beschermt tegen kanker.