• Bestaat er een ander woord voor ‘geklaarde boter’?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.8] Ghee is geklaarde boter die heeft staan sudderen totdat het meeste water eruit is verdampt. Ghee blijft jaren stabiel bij kamertemperatuur: er bestaat zelfs ghee die honderd jaar oud is. Omdat de vaste melkbestanddelen eruit zijn, kunnen sommige mensen met een zuivelallergie ghee toch verdragen. (Bron: M. Shetreat-Klein. Goed vies. Het nieuwe gezond. Scriptum, 2016).
  • Twee ziekten in één klap

    Mensen met een vaatziekte die zich houden aan leefstijladviezen, verlagen niet alleen de kans op nieuwe vaatziekten maar krijgen ook minder vaak kanker. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. Het is voor het eerst dat in één groep patiënten zowel vaatziekte als kanker in kaart gebracht is. Adviezen die het vaatrisico verlagen, blijken tevens te leiden tot een lager risico op kanker.

    Het gaat om vijf leefstijladviezen: niet roken, voldoende bewegen, overgewicht voorkomen, bloedverdunners zoals aspirine gebruiken en bij diabetes een lage bloedsuikerspiegel houden. Deze behandeldoelen staan in internationale richtlijnen ter voorkoming van nieuwe vaatziekten. Onderzoekers van het UMC Utrecht volgden gedurende vijf jaar bijna zesduizend vaatpatiënten. Mensen die voldeden aan alle vijf de behandeldoelen hadden 30% minder kans op kanker dan patiënten die aan twee of minder doelen voldeden. Dezelfde maatregelen voorkomen dus vaatziekten én kanker: kennelijk overlappen de oorzaken van beide ziekten. Waarschijnlijk speelt in beide gevallen lichaamsbrede ontsteking een rol, al is dit niet onderzocht. Het zou verklaren waarom de ontstekingsremmer aspirine beschermt tegen kanker.

  • Bestaat er een ander woord voor ‘geklaarde boter’?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.8] Ghee is geklaarde boter die heeft staan sudderen totdat het meeste water eruit is verdampt. Ghee blijft jaren stabiel bij kamertemperatuur: er bestaat zelfs ghee die honderd jaar oud is. Omdat de vaste melkbestanddelen eruit zijn, kunnen sommige mensen met een zuivelallergie ghee toch verdragen. (Bron: M. Shetreat-Klein. Goed vies. Het nieuwe gezond. Scriptum, 2016).