• Eetweetjes – test uw kennis!

  Welke groente is supergezond voor de lever?

  Het goede antwoord is: Artisjok

  Maakt u zich zorgen om uw lever? Zet dan wat vaker artisjokken op het menu. De werkzame bestanddelen in artisjokken reinigen en stimuleren de lever én de gal. Ze helpen bijvoorbeeld bij de verwerking van gif- en afvalstoffen. Een andere ‘leverminnende’ groente is witlof.

 • Quinoa van eigen bodem?

  Onderzoekers van Wageningen UR hebben een drietal quinoarassen ontwikkeld die kunnen groeien in Europa, door gebruik te maken van plantenveredeling. Op drie proeflocaties zijn deze nieuwe rassen in april naast elkaar uitgezaaid. Het vroegrijpste ras is half augustus geoogst in Lelystad. De opbrengst lijkt bevredigend.

  Quinoa is een gewas dat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt en in ons land bekendstaat als superfood. Het pseudograan bevat een hoog gehalte aan eiwitten, essentiële aminozuren en is rijk aan mineralen en vitamines. Mede hierdoor neemt de vraag naar dit product toe. Op dit moment zijn Bolivia, Peru en Ecuador de grootste exporteurs. Ze exporteren voornamelijk naar Amerika, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Canada, Israël, Brazilië en Groot-Brittannië. Voorlopig is er niet voldoende aanbod voor de wereldwijde vraag. Hierdoor zijn de prijzen sterk gestegen en is de teelt van het gewas economisch interessant. Dit gaat waarschijnlijk veranderen zodra quinoa ook buiten Zuid-Amerika geteeld kan worden. Over een aantal jaren zal de marktprijs naar verwachting dalen, maar waarschijnlijk blijft het ook dan een culinair én financieel aantrekkelijk gewas.