• Eetweetjes – test uw kennis!

  Eet Weetjes – Test uw kennis!

  Welk voedingsmiddel is géén bekende ‘trigger’ van migraine?

  Het goede antwoord is: Cashewnoten

  Cashewnoten zijn rijk aan magnesium, waardoor ze mogelijk migraine-aanvallen kunnen helpen voorkomen. Cafeïne (koffie, thee, cola, energiedranken) en tyramine (chocolade en rode wijn) zijn daarentegen bekende ‘triggers’ van migraine.

 • Quinoa van eigen bodem?

  Onderzoekers van Wageningen UR hebben een drietal quinoarassen ontwikkeld die kunnen groeien in Europa, door gebruik te maken van plantenveredeling. Op drie proeflocaties zijn deze nieuwe rassen in april naast elkaar uitgezaaid. Het vroegrijpste ras is half augustus geoogst in Lelystad. De opbrengst lijkt bevredigend.

  Quinoa is een gewas dat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt en in ons land bekendstaat als superfood. Het pseudograan bevat een hoog gehalte aan eiwitten, essentiële aminozuren en is rijk aan mineralen en vitamines. Mede hierdoor neemt de vraag naar dit product toe. Op dit moment zijn Bolivia, Peru en Ecuador de grootste exporteurs. Ze exporteren voornamelijk naar Amerika, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Canada, Israël, Brazilië en Groot-Brittannië. Voorlopig is er niet voldoende aanbod voor de wereldwijde vraag. Hierdoor zijn de prijzen sterk gestegen en is de teelt van het gewas economisch interessant. Dit gaat waarschijnlijk veranderen zodra quinoa ook buiten Zuid-Amerika geteeld kan worden. Over een aantal jaren zal de marktprijs naar verwachting dalen, maar waarschijnlijk blijft het ook dan een culinair én financieel aantrekkelijk gewas.