• Bestaat er een ander woord voor ‘geklaarde boter’?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.8] Ghee is geklaarde boter die heeft staan sudderen totdat het meeste water eruit is verdampt. Ghee blijft jaren stabiel bij kamertemperatuur: er bestaat zelfs ghee die honderd jaar oud is. Omdat de vaste melkbestanddelen eruit zijn, kunnen sommige mensen met een zuivelallergie ghee toch verdragen. (Bron: M. Shetreat-Klein. Goed vies. Het nieuwe gezond. Scriptum, 2016).
  • Paddenstoelen: eetbaar én giftig

    Paddenstoelen worden door de mens wereldwijd al eeuwenlang gebruikt. In de keuken, om ziekten en kwalen mee te bestrijden of om de goden aan te roepen. 

    Volgens de wet is het in Nederland op de meeste plaatsen verboden om paddenstoelen te plukken.

    Toch wint het plukken van wilde paddenstoelen ook in ons land terrein. Er zijn zelfs bedrijfjes die hierop inspelen en excursies en workshops organiseren over hoe je paddenstoelen verzamelt en bereidt. 

    De wereld van de paddenstoelen kent echter vele dubbelgangers, waardoor giftige soorten soms nauwelijks te onderscheiden zijn van niet-giftige. Jaarlijks zijn er in ons land ongeveer honderd meldingen van het eten van giftige paddenstoelen.

    Eetbaar én giftig … dan rijst meteen de vraag: zijn giftige paddenstoelen eenvoudig te herkennen? Nee dus.

    Lees het in Fit met Voeding.

  • Bestaat er een ander woord voor ‘geklaarde boter’?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.8] Ghee is geklaarde boter die heeft staan sudderen totdat het meeste water eruit is verdampt. Ghee blijft jaren stabiel bij kamertemperatuur: er bestaat zelfs ghee die honderd jaar oud is. Omdat de vaste melkbestanddelen eruit zijn, kunnen sommige mensen met een zuivelallergie ghee toch verdragen. (Bron: M. Shetreat-Klein. Goed vies. Het nieuwe gezond. Scriptum, 2016).