• Eetweetjes – test uw kennis!

    Welke ‘superfood’ kun je overal gratis plukken?

    Het goede antwoord is: paardenbloem

    Paardenbloem is ‘goed voor de darmen en het microbioom, voor de galblaas, de lever en de ontgifting’, schrijft kinderneuroloog dr. Maya Shetreat-Klein in Goed vies, het nieuwe gezond. ‘Je kunt alle delen eten: bloem, bladeren en wortels.’

  • Paddenstoelen: eetbaar én giftig

    Paddenstoelen worden door de mens wereldwijd al eeuwenlang gebruikt. In de keuken, om ziekten en kwalen mee te bestrijden of om de goden aan te roepen. 

    Volgens de wet is het in Nederland op de meeste plaatsen verboden om paddenstoelen te plukken.

    Toch wint het plukken van wilde paddenstoelen ook in ons land terrein. Er zijn zelfs bedrijfjes die hierop inspelen en excursies en workshops organiseren over hoe je paddenstoelen verzamelt en bereidt. 

    De wereld van de paddenstoelen kent echter vele dubbelgangers, waardoor giftige soorten soms nauwelijks te onderscheiden zijn van niet-giftige. Jaarlijks zijn er in ons land ongeveer honderd meldingen van het eten van giftige paddenstoelen.

    Eetbaar én giftig … dan rijst meteen de vraag: zijn giftige paddenstoelen eenvoudig te herkennen? Nee dus.

    Lees het in Fit met Voeding.