• slide
  • In welk jaar proefde de eerste Europeaan chocola?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.1]

    Columbus was de eerste Europeaan die chocola proefde. Dat was in 1502, tijdens zijn vierde en laatste reis naar de Nieuwe Wereld. Hij was er niet erg van onder de indruk. Het betrof overigens een chocoladedrank, omdat de lekkernij destijds nog niet beschikbaar was in vaste vorm.
    (Bron: J. & K. Salter. Smakelijk leven. Meulenhoff, 2006.)
  • Ook bodem verdient ‘suppletie’

    In de vorm van steenmeel
    De verarming van onze bodem is één van de argumenten om de dagelijkse voeding aan te vullen met voedingssupplementen. Maar waarom geven we de bodem eigenlijk geen ‘supplement’? Het is technisch mogelijk, met steenmeel.

    Wat het ‘knutselvoedsel’ van de voedingsindustrie doet voor onze voedingstoestand, dat doet kunstmest voor de ‘voedingstoestand’ van de bodem. Verrassend?
    Nee, niet echt. Justus von Liebig (1803-1873), uitvinder van de kunstmest, wees al op de gevaren van aanhoudend gebruik. Een bekende uitspraak van hem: ‘Als de bodem gebrek heeft aan minerale bestanddelen dan geven ammoniumzouten als meststof hetzelfde effect als brandewijn op arme mensen om hun werkkracht te verhogen’. In beide gevallen is uitputting immers het gevolg.

  • In welk jaar proefde de eerste Europeaan chocola?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.1]

    Columbus was de eerste Europeaan die chocola proefde. Dat was in 1502, tijdens zijn vierde en laatste reis naar de Nieuwe Wereld. Hij was er niet erg van onder de indruk. Het betrof overigens een chocoladedrank, omdat de lekkernij destijds nog niet beschikbaar was in vaste vorm.
    (Bron: J. & K. Salter. Smakelijk leven. Meulenhoff, 2006.)