• slide
  • Eetweetjes – test uw kennis!

    Welke vrucht kan bij kamertemperatuur narijpen?

    Het goede antwoord is:

    Peren behoren, samen met onder meer bananen, abrikozen, mango’s en pruimen, tot de vruchten die bij kamertemperatuur narijpen. Harde perziken doen dat niet: ze zullen zachter worden, maar dat is het dan. Ook druiven, kersen, bessen en citrusvruchten rijpen niet na.

  • Ook bodem verdient ‘suppletie’

    In de vorm van steenmeel
    De verarming van onze bodem is één van de argumenten om de dagelijkse voeding aan te vullen met voedingssupplementen. Maar waarom geven we de bodem eigenlijk geen ‘supplement’? Het is technisch mogelijk, met steenmeel.

    Wat het ‘knutselvoedsel’ van de voedingsindustrie doet voor onze voedingstoestand, dat doet kunstmest voor de ‘voedingstoestand’ van de bodem. Verrassend?
    Nee, niet echt. Justus von Liebig (1803-1873), uitvinder van de kunstmest, wees al op de gevaren van aanhoudend gebruik. Een bekende uitspraak van hem: ‘Als de bodem gebrek heeft aan minerale bestanddelen dan geven ammoniumzouten als meststof hetzelfde effect als brandewijn op arme mensen om hun werkkracht te verhogen’. In beide gevallen is uitputting immers het gevolg.

  • Eetweetjes – test uw kennis!

    Welke vrucht kan bij kamertemperatuur narijpen?

    Het goede antwoord is:

    Peren behoren, samen met onder meer bananen, abrikozen, mango’s en pruimen, tot de vruchten die bij kamertemperatuur narijpen. Harde perziken doen dat niet: ze zullen zachter worden, maar dat is het dan. Ook druiven, kersen, bessen en citrusvruchten rijpen niet na.