


Dertig procent van de vrouwen in Nederland loopt rond met een ijzergebrek. Dat blijft te vaak te lang onopgemerkt. Oncologisch chirurg Marjolein Smidt was een van die vrouwen. Ze pleit nu samen met internist Hilde Roijen voor een bevolkingsonderzoek.

Daan Timmers deed mee aan het survivalprogramma Alone en overleefde 45 dagen in haar eentje in de Noorse wildernis. In een interview in Fit met Voeding vertelt ze hoe ze ook in Nederland een tijd lang uitsluitend uit de natuur at en wat dit met haar gezondheid deed.

Collageen zou de huid verjongen en gewrichten soepel maken, maar officiële (door de EFSA) goedgekeurde claims zijn er nog niet. Werkt collageen nu wel of niet en kun je het ook via de voeding binnenkrijgen?

Steeds vaker hoor je dat je met de juiste voeding grip kunt krijgen op je hormonen. Door op bepaalde momenten specifieke zaden en pitten te eten – seed cycling – zou je de hormonale cyclus kunnen ondersteunen.

De winter is dé perfecte tijd om je interne verwarming – je bruine vetweefsel – te activeren door kou. Dit is gunstig voor je stofwisseling en je insulinegevoeligheid. En…je hoeft er niet eens voor de deur uit!

De feestdagen brengen gezelligheid, (veel) eten en vaak ook drukte met zich mee. Mindfulness kun je niet alleen tijdens het eten toepassen, maar ook in de drukke periode voorafgaand aan kerst. Zo blijf je rustiger, eet je bewuster en geniet je meer aan tafel.

Kaneel wordt – terecht – als de koning van de specerijen gezien en heeft dan ook tal van positieve gezondheidseffecten. Met de winter voor de deur is het goed wat extra snufjes kaneel te gebruiken. Versier met kerst je nagerecht bijvoorbeeld met dit heerlijke recept!

Het laatste nieuws uit de wetenschap over voeding, suppletie en leefstijl met onder andere:
• Vitamine D verlaagt bloedglucose en meer
Depressie: ketogeen dieet geeft snel verlichting
• Diabetes type-5: gevolg van ondervoeding
• Medicatie verandert darmmicrobioom langdurig
• Flavanolen beschermen brein tegen “het nieuwe roken”
Verschijnt rond 18 december