Zo’n elf jaar nadat de eerste kweekhamburger werd gepresenteerd, komt kweekvlees als vervanger voor het vlees van dieren steeds dichterbij. In Nederland mag het geproefd worden en in sommige landen wordt het al verkocht. Maar is vlees uit het lab wel zo gezond?
Er zijn goede en slechte schimmels. De slechte produceren gifstoffen, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Ze zijn vaak onzichtbaar. Dus hoe zorg je ervoor dat je er zo min mogelijk van binnenkrijgt?
Geen verzadigd vet, geen eieren en eventueel medicijnen. Zo simpel als dit advies ooit was, blijkt het niet te zijn. Want, helpt het echt om een hoog LDL-cholesterol te verlagen met medicatie? Is verzadigd vet werkelijk zo slecht voor hart en bloedvaten? En wat is het gevaar van geraffineerde koolhydraten (suikers)?
Een psychiater die naar de buik kijkt. Iris Sommer, psychiater én wetenschapper, onderzoekt de relatie tussen het darmmicrobioom en de hersenen: ‘We kunnen minder goed tegen stress en de oorzaak is mogelijk een verarmd microbioom’.
Spirulina – een blauwgroene algensoort – wordt niet voor niets gezien als ‘superfood’: de alg vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
Ultrabewerkt voedsel bevat veel additieven – toevoegingen die als E-nummer op de verpakking vermeld staan. Ze zouden wel eens de verklaring kunnen zijn voor het nadelige effect van ultrabewerkt op onze gezondheid.
Kan je met gezonde voeding de ziekte van Alzheimer voorkomen? Misschien niet helemaal. Maar duidelijk is wel dat een gezond voedingspatroon helpt om de cognitieve vermogens op peil te houden.