Hoezo minderen met zout? Voorlichting in Nederland? Fout!
Een hoge zoutconsumptie verhoogt, via de bloeddruk, het risico van hart- en vaatziekten. Toch? Nou: het ligt iets genuanceerder. Voor de meeste mensen is juist een lage zoutinname riskant.
Eén van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten is een hoge bloeddruk. Het staat bijvoorbeeld vast dat een verhoogde bloeddruk de kans op een hartinfarct en een beroerte vergroot. Dat is geen wonder, want een hogere druk draagt bij aan een grotere belasting van hart en bloedvaten.
Hoge bloeddruk is echter geen ziekte: het is een teken dat er iets mis is in het lichaam. Een betere leefstijl kan dan mogelijk helpen. …
Lessen van de Hongerwinter
Uit geen enkele hongersnood zijn zó veel lessen getrokken als uit de ‘Hongerwinter’ (1944-’45). Het is intussen wereldberoemd: het ‘Hongerwinter Onderzoek’.
6 vragen over selenium
Selenium behoort, samen met ijzer en zink, tot de ‘spoorelementen’ die al jaren onder druk staan in het Nederlandse voedingspatroon. Zes vragen over deze onmisbare voedingsstof.
De effecten van straling (5G)
Met de komt van 5G neemt de aandacht voor de effecten van Elektromagnetische velden (EM-velden) toe. Steeds meer wetenschappers en artsen hebben zorgen. En die strekken zich ook uit tot voeding.