• slide
  • slide
  • slide
  • slide

Uitgave 8, jaargang 28 | 2020

In deze uitgave onder andere:

Editorial
van Gert Schuitemaker

Sterker bewijs dan voor mondkapjes …

 

In de rubrieken Wetenschap & …

  • Vitaler met vitamine C-rijke kiwi
  • ‘Lowcarb’ met amandelen effectief bij depressieve diabeet
  • Multi effectief vóór en bij griep
  • Visoliesuppletie effectief bij artrose

Doorbraak van steunpilaar vitamine D

Geen twijfel: 2020 is het ‘jaar van corona’. Tegelijk was het een jaar waarin Fit met Voeding aandacht vroeg voor de steunpilaren van het immuunsysteem, zoals vitamine D.

 

Pagina 6
Vragen over het ketogeen dieet

Het is het strengste koolhydraatarme dieet dat bestaat: het ketogeen dieet. Maar wat houdt dit populaire dieet precies in? Wat heeft Robert Atkins er mee te maken?

Pagina 10
Het interview: met Idelette Nutma, ervaringsdeskundige

Idelette begeleidt mensen die een sepsis op de intensive care hebben doorgemaakt. Zij combineert haar eigen ervaring als patiënt en als verpleegkundige. Hierover vertelt ze openhartig.

 

Pagina 14
Prikkelbaar Darm Syndroom?

PDS is de meest voorkomende chronische darmaandoening. Veel mensen realiseren zich niet eens dat ze het hebben. Het heeft uiteenlopende behandelopties.  Wat is de rol van immuunsysteem en zenuwstelsel?

Pagina 18
Smaken verschillen …

Waarschijnlijk brengen we de feestdagen overwegend thuis door. Niks favoriet restaurant! Het voordeel: thuis kunnen we zelf bepalen welke (basis)smaken voorbijkomen.

Pagina 22
Salie: ‘vergeten’ keukenkruid

Wie ‘kruiden’ zegt, denkt niet meteen: salie! Toch heeft dit ‘vergeten’ keukenkruid ongekende eigenschappen. Niet alleen voor op het bord, maar vooral ook medisch.

 

Pagina 26
Kun je je handen 'stuk' wassen?

Handen wassen/desinfecteren … ‘Is deze corona-maatregel wel proportioneel?’ Die vraag is dit jaar regelmatig gesteld. Nu een kritische beschouwing over dit advies.

 

Pagina 28
Beter verteren!

Een gebrekkige spijsvertering kan allerlei klachten geven: misselijkheid, opboeren, opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, pijnlijke buik, verstopping/diarree en winderigheid. Vier adviezen.

Pagina 32
Ortho Cuisine

Een bijzonder recept dit keer: pindasoep met cajunkruiden. Pinda’s kunnen, behalve in pindakaas, goed verwerkt worden in allerlei gerechten. Bovendien hebben ze een gunstige bijkomstigheid … ze verzadigen enorm.

Pagina 36