• slide
  • slide
  • slide

Uitgave 8, jaargang 26 | 2018

In deze uitgave onder andere:

Het gelijk van Robert Atkins

De 4 gezichten van coënzym Q10

Suppletie in de psychiatrie?!

Vijftig jaar na Paulings publicatie

6 vragen over zure zuivel

AGEs als voorspeller van diabetes, en erger

Recept: Bowl van sinaasappels en winterkruiden

Het gelijk van Atkins

Het ‘Atkins-dieet’ met de ogen van nú. Wie praat er nog over Robert Atkins (1930-2003)? Deze Amerikaanse cardioloog werd bekend door het ‘Atkins-dieet’, waarin vetten de voorkeur kregen boven koolhydraten. Calorieën tellen, vond hij onzin. Anno 2018 krijgt Atkins het gelijk steeds meer aan zijn zijde.

Pagina 6
Gezonder dan melk?

Zes vragen over zure zuivel. Zoals: is wat meer te vertellen over het anti-diabetes effect? En: Wat is gezonder: magere of volle yoghurt? Zure melkproducten zoals yoghurt, biogarde, kwark en karnemelk hebben een gezonder imago dan melk. Waarin verschillen deze producten onderling? Zes vragen over zure zuivel.

Pagina 20
50 jaar 'Orthomolecular Psychiatry'

Het jubileumjaar van dr. Linus Pauling loopt ten einde. In 1968 publiceerde hij zijn artikel ‘Orthomolecular Psychiatry’, waarmee hij de basis legde voor de orthomoleculaire geneeskunde. Maar suppletie heeft nog altijd geen ingang gevonden in de psychiatrie. Toch waren Nederlandse psychiaters erg voorlijk. Al in het jaar 1978.

Pagina 26
Bowl van sinaasappels en winterkruiden

Sinaasappels zijn de vruchten van de sinaasappelboom: de Citrus sinensis, die tot het geslacht Citrus behoort. Dit soort wordt ook wel zoete sinaasappel genoemd, om deze te onderscheiden van de zure en bittere soorten sinaasappels. Sinaasappels helpen trouwens ook mee om een ‘sinaasappelhuid’ (cellulitis) te voorkomen.  Lees meer!

Pagina 38