• slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • Zitten de meeste vitaminen in de schil van het fruit?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.7]

    Het goede antwoord is:
    In een peer zijn de vitaminen verdeeld over de hele vrucht. De appelschil daarentegen bevat veel antioxidanten zoals vitamine C. Door een appel te schillen, gaat dus veel goeds verloren. Koop bij voorkeur een biologische appel, spoel deze af met lauw water en eet hem vervolgens met de schil op.
  • Uitgave 7, jaargang 30 | 2022

    In deze uitgave onder andere:

    In Fit met Voeding nr.7, 2022

    Editorial van Gert Schuitemaker
    Gezond? … Imago!

    Ortho Cuisine Recept
    Groenten risoto met fenegriek

    In de rubrieken Wetenschap & …

    • Diabetes: ketogeen versus Mediterraan
    • B6 en C van invloed op borstkankerrisico
    • Presteren met koninginnengelei en Q10
    • IJzer: beter van dierlijke dan plantaardige bron
    • Verband depressie en ijzertekort pubermeisjes

    Migraine: rol voor voedingstekorten?

    Spelen voedingstekorten een rol bij migraine? Daarvoor zijn inderdaad aanwijzingen. Diverse voedingsstoffen zijn in verband gebracht met migraine, al vanaf de jaren negentig. Een update.

    Pagina 6
    Hou de stemming erin met …

    Wat eten 100-plussers? Waar word je heel oud in goede gezondheid? In de ‘blue zones’ ofwel blauwe zones. Dit zijn regio’s in de wereld met opvallend veel 100-plussers, die gezond én lekker eten.

     

    Pagina 10
    Interview met Erik van der Gronden

    Ja, dat zelf plukken is voor mij belangrijk. Als mensen zelf plukken, gebruiken ze hun oogst. Anders verdwijnt een deel toch in de groenbak.

     

    Pagina 16
    Nieuwe ‘bijwerking’ aspirine?

    Pijnstillers behoren tot de meest gebruikte medicijnen. De oudste is aspirine (acetylsalicylzuur). Nog altijd komen nieuwe ‘bijwerkingen’ aan het licht …

    Pagina 22
    ‘Vergeten’ mineralen

    Mineralen als magnesium en calcium hebben niet te klagen over belangstelling. Hoe anders is dat voor ‘vergeten’ mineralen …

    Pagina 28
    Hibiscus: bruikbaar in keuken- én medicijnkast

    Trendwatchers voorspelden dat hibiscus in 2022 hip zou worden. En dat we het behalve als ‘thee’ ook zouden gaan gebruiken in maaltijden, ijs en cakes. Een verkenning …

    Pagina 32
    Emigratie en je eetpatroon

    Lonneke Lodder verhuisde van Amsterdam naar het Noord-Spaanse platteland. Ze ging van ‘wereldkeukens binnen handbereik’ naar eten uit eigen tuin. Over haar veranderde eetpatroon.

    Pagina 36
    Ortho Cuisine

    Recept: traybake met Ricotta

    Pagina 38
  • Zitten de meeste vitaminen in de schil van het fruit?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.7]

    Het goede antwoord is:
    In een peer zijn de vitaminen verdeeld over de hele vrucht. De appelschil daarentegen bevat veel antioxidanten zoals vitamine C. Door een appel te schillen, gaat dus veel goeds verloren. Koop bij voorkeur een biologische appel, spoel deze af met lauw water en eet hem vervolgens met de schil op.