• slide
  • slide
  • slide

Uitgave 7, jaargang 28 | 2020

In deze uitgave onder andere:

Editorial
van Gert Schuitemaker

Water: een 34 jaar oude waarschuwing

 

In de rubrieken Wetenschap & …

  • Resveratrol vermindert pijn en overgangsklachten
  • Cranberrysap bij maagzweer
  • Polyfenolrijke voeding vermindert depressie
  • Zoete drank tijdens borstvoeding en cognitieve ontwikkeling
  • Q10-suppletie bij chronische aandoeningen

Vet: als je er te veel van op je lever hebt …

Ongeveer 20% van de Nederlanders lijdt aan leververvetting. Niet alleen mensen met overgewicht. Toch weten de meesten dat zelf niet, maar de aandoening komt ook op kinderleeftijd al vaak voor.

Pagina 10
Medicijnresten in drinkwater?

Zolang er medicijnen zijn, komen de resten daarvan in drinkwaterbronnen terecht (oppervlakte- en grondwater). De zorgen hierover nemen toe, al een kwart eeuw.

Pagina 6
Ochtendstijfheid: begin van het einde?

Ochtendstijfheid en stramme gewrichten kondigen – vroeger of later – bij menigeen een nieuwe levensfase aan. Maar is dit het begin van het einde? Dat hoeft niet …

Pagina 14
4x lekker voor de bloedvaten

Wat kunt u zelf doen voor gezonde bloedvaten? Heel wat! Het begint allemaal in uw keukenkastje (en dus niet in de spreekkamer van de huisarts). Voed de vaten!

Pagina 18
Fit met Voeding interview: Karine Hoenderdos

Journalist/diëtist: ‘Het is tijd voor een Deltaplan Voeding. Er moet nog veel gebeuren. Het allereerste dat mensen zich moeten gaan realiseren, is dat we nu dweilen met de kraan open. De kraan moet eerst dicht.’

Pagina 22
Hoe gezond zijn plantaardige vervangers?

Plantaardige vervangers voor ei, zuivel, kaas en vlees liften mee op het idee dat vegetarisch en vegan gezond(er) zou zijn. Wanneer we ons echter concentreren op de voedingswaarde, bevatten deze vervangers aardig wat ‘mitsen en maren’.

Pagina 28
Onderschatte wandelvoordelen

‘Wandelen is gezond’ – het is een gigantische open deur. Maar weet u wel hoe ruim het begrip ‘gezond’ is in deze uitgesleten slogan? Drie onderschatte wandelvoordelen.

Pagina 34
Flan van pompoen

De pompoen behoort tot het geslacht Cucurbita, waartoe ook kalebassen, courgettes, meloenen en komkommers behoren. Kalebassen is het soort dat vooral voor decoratie wordt gebruikt.

Pagina 38