• slide
  • slide
  • slide
  • slide

Uitgave 6, jaargang 31 | 2023

In deze uitgave onder andere:

In Fit met Voeding nr.6, 2023

Editorial van Gert Schuitemaker
Medische zwijgcultuur erkend

In de rubrieken Wetenschap & …

  • Borstvoeding beschermt moeder tegen hartziekte
  • Koninginnengelei en lichaamsgewicht
  • Een ei hoort er wel degelijk bij
  • Pro- en prebiotica goed voor geheugen
  • Antioxidanten effectief bij duurtraining

Het ‘buitenland’ over de Hollandse keuken

De buitenlandse toeristen hebben ons land intussen weer verlaten. Hebben ze genoten van onze natte zomer? We hopen het. Hebben ze lekker gegeten? Dat is de vraag. Want in het buitenland vindt menigeen dat de Nederlandse keuken bizarre trekjes vertoont.

Pagina 6
Vitamine D: anti-corona én anti-griep

Suppletie biedt aantoonbaar bescherming. Vitamine D beschermt aantoonbaar tegen Covid-19. Maar het biedt óók bescherming tegen verkoudheden en griep (influenza). Dat laatste is een beetje ondergesneeuwd geraakt door alle corona-aandacht. Daarom: een opfrisser.

Pagina 10
Honing ‘anders’

Met honing kun je thee op smaak brengen. Of een cake zoeten. Maar is daarmee de kous af? Nee, hoor. Vier verrassende toepassingen.

Pagina 14
Het interview ...

met Merel Geritse. Altijd is ze op zoek naar een boerderij waarvan ze haar eigen prachtig eetbaar paradijs kan maken.

Pagina 18
Voed de mitochondriën!

De gemiddelde Nederlander kan bijvoorbeeld wel allerlei organen benoemen. Maar van de mitochondriën, de energiecentrales in onze lichaamscellen, hebben de meeste mensen nog nooit gehoord. Terwijl ze een cruciale rol spelen bij gezondheid én ziekte.

Pagina 24
Bloeddruk verlagen met leefstijl

Wat is wijsheid bij te hoge bloeddruk (‘hypertensie’): aan de medicijnen, of zijn er alternatieven? Ja, die zijn er. Leefstijlverandering kan het verschil maken. En dit gaat van voedingsaanpassingen en suppletie tot ademhalingsoefeningen en ‘dauwtrappen’. Uiteenlopende opties.

Pagina 28
De Belgische abdij biedt méér dan bier

De gemiddelde Nederlander associeert een Belgische abdij vooral met … bier. Maar dat is niet het enige natuurproduct dat monniken bereiden. Ook kaas en zelfs kruidensupplementen behoren tot hun specialismen.

Pagina 32
Haal blauw fruit in huis

Druiven, bessen, bramen en pruimen. Er is veel klein fruit met een rode kleur, zoals aardbeien en kersen. Lekker en gezond. Maar dat geldt óók voor al het blauwe fruit. En daarvan is er méér dan je denkt: druiven, blauwe bessen, bramen en pruimen.

Pagina 36
Mosselen in romige basilicumsaus

Mosselen zijn erg gezond. Ze zijn een bron van de vitamines A, B2, B12, vitamine E en jodium. De omega 3-vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking.

Pagina 38