• slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • In de ‘blue zones’ wonen opvallend veel 100-plussers. Wat kenmerkt deze zones?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.8]

    Het goede antwoord is:
    * gezonde voeding en matig eten;
    * gemeenschapszin;
    * mild warm (mediterraan) klimaat met veel zonlicht, wat belangrijk is voor de vitamine D-aanmaak. Ook kan men er door dit klimaat het hele jaar beschikken over vers voedsel.
  • Uitgave 6, jaargang 29 | 2021

    In deze uitgave onder andere:

    In Fit met Voeding nr.6, 2021

    Editorial van Gert Schuitemaker
    Emigreren naar Israël … of Urk?

    In de rubrieken Wetenschap & …

    • Kan vitamine K2 Alzheimer voorkomen?
    • PDS-patiënten: minder moe met vitamine B1
    • Minder angst met tryptofaan
    • Gezonde voeding beschermt tegen Covid-19
    • Verrassend: chocolade en eetlust!

    Wat is … ‘gezondheid’?

    ‘Ziek’ en ‘gezond’ zijn relatieve begrippen. Af en toe een verkoudheid of griep, is gezond. Het lijkt ziek, maar is het niet! Snotteren, hoesten, diarree … Wat betekenen deze ziektesymptomen dan wel? Extra belangrijk, mede met het oog op het komende ‘griepseizoen’.

    Pagina 6
    Vitamine D heeft graag gezelschap ...

    Vanaf september is de zon te zwak voor vitamine D-aanmaak via de huid. Suppletie is dan noodzakelijk voor voldoende hoge bloedspiegels. Denk daarbij ook aan magnesium en K2.

    Pagina 10
    Bosui, pijpajuin of ... ‘schalulleke’

    Er is méér te koop dan ‘gewone’ ui. Ui lijkt een wat ‘ordinair’ bolgewas, maar er pleit veel vóór de ui, zoals de voedingsstoffen. En er is meer variatie dan vaak gedacht. Neem een voorbeeld aan de Aziaten.

    Pagina 14
    Interview met arts Gio Meijer

    ‘Tijdens de driejarige homeopathie-opleiding werd uitgelegd dat symptomen, en dus ook pijn, uitingen zijn van een verstoring in de natuurlijke gezondheid. Omdat homeopathie uitgaat van de hele mens …’

    Pagina 18
    Kloostertuinen: bron van eten én drinken

    Eeuwenlang voorzagen kloostertuinen in de levensbehoeften van de kloosterlingen. Verschillende tuinen zijn nog (goeddeels) intact en worden door vrijwilligers in stand gehouden.

    Pagina 22
    Boekrecensie: Pret à diner

    Geschreven door Estée Strooker. Een boek voor iedereen die het heerlijk vindt om thuis ‘restaurantje’ te spelen. De ondertitel van dit boek vat het eigenlijk het bondigst samen: Menuboek voor de beste thuisdiners.

    Pagina 26
    Heeft tinnitus te maken met voeding?

    Oorsuizen (tinnitus) is een hinderlijke klacht. Volgens de medisch-specialistische richtlijn is er geen kruid tegen gewassen. Toch lijken voeding én supplementen wel degelijk van invloed.

    Pagina 28
    ‘Knutselvoedsel'

    Zoals … margarine met vleugje roomboter, krabsticks van witvis, truffeloloe zonder truffel én carrageen in ‘bio’. Hoogbewerkte voeding is overal verkrijgbaar. Bij de benzinepomp, in de supermarkt en … zelfs in de natuurvoedingswinkel.

    Pagina 32
    Ortho Cuisine - recept

    Stamppotje postelein. Een interessant gewas! Deze vergeten groente is tegenwoordig weer redelijk goed verkrijgbaar op biologische markten en in natuurvoedingswinkels.

    Pagina 38
  • In de ‘blue zones’ wonen opvallend veel 100-plussers. Wat kenmerkt deze zones?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.8]

    Het goede antwoord is:
    * gezonde voeding en matig eten;
    * gemeenschapszin;
    * mild warm (mediterraan) klimaat met veel zonlicht, wat belangrijk is voor de vitamine D-aanmaak. Ook kan men er door dit klimaat het hele jaar beschikken over vers voedsel.