• slide
  • slide
  • slide
  • slide

Uitgave 6, jaargang 28 | 2020

In deze uitgave onder andere:

Editorial
van Gert Schuitemaker

Wanneer de ‘r’ in de maand is, sterven vooral ouderen na een griep te hebben opgelopen. Ze sterven niet aan de griep zelf, maar aan de complicaties die optreden.

In de rubrieken Wetenschap & …

  • Minder kans op HPV-infectie met antioxidanten
  • Bosbessen: instant effect op geheugen
  • Vis beschermt brein tegen fijnstof
  • Ashwagandha verbetert slaapkwaliteit

Kilootjes kwijt? Ga nachtvasten!

Is nachtvasten het nieuwste van het nieuwste? Nee, niet bepaald. Boeddhistische monniken passen het al duizenden jaren toe en hebben een hoge levensverwachting. En het is een manier om gewicht kwijt te raken.

Pagina 6
De flavonoïden in de druif ... en in wijn

Zoals al het ‘klein’ fruit bevat de druif volop (bio)flavonoïden, waarvan vele met een antioxidatieve werking. Maar die komen pas goed tot hun recht in … rode wijn. Hoe zit dat precies? En wat doen ze in ons lichaam?

Pagina 12
Interview met Henk Kraaijenhof

Was topcoach. Nu deskundige op het gebied van stress en stressmanagement. Naast het meten van stress en vermoeidheid vormen voeding en voedingssupplementen een integraal onderdeel van de behandeling hiervan.

Pagina 18
8 vragen over kinine

Kinine was het allereerste medicijn tegen malaria. Maar hoe kwam het terecht in frisdranken, zoals tonic? En waarom neemt de belangstelling voor kinine de laatste tijd weer toe?

Pagina 20
Geeft uw tandarts al vitamine C?

Hoge doses vitamine C kunnen ook in de tandheelkunde ‘wonderen’ verrichten. Het relaas van een tandarts/kaakchirurg die op het spoor kwam van de orthomoleculaire geneeskunde.

Pagina 22
Vier ‘anti-kanker’ kruiden

Kankerpreventie begint met leefstijl, inclusief een gezond voedingspatroon. Aan welke voedingsmiddelen hebben tumoren vooral een hekel?

Pagina 26
Airfryers zijn ‘hot’

Airfryers worden gepromoot als minder vet alternatief voor de frituurpan. Maar is een frietje of bitterbal wel zoveel gezonder als hij niet uit de dampende olie komt maar uit de airfryer?

Pagina 30
Het Japans ‘coronawonder’

De corona-sterftecijfers in Japan zijn veel lager dan die in Nederland en de meeste andere westerse landen. Waaraan danken de Japanners hun ‘coronawonder’?

Pagina 34
Ortho Cuisine Recept

Kabeljauw met venkel, tomaat en citroenboter

Pagina 38