• slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • Welk aminozuur wordt in verband gebracht met het ontstaan van dementie?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.5]

    Het goede antwoord is:
    Een hogere concentratie homocysteïne is een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten, doordat het aminozuur zich ophoopt in de vaatwanden. Ook de hersenen kunnen hierdoor worden aangetast. Van de ouderen boven 75 jaar heeft circa de helft een te hoge homocysteïnespiegel. Deze kan worden verlaagd door inname van extra foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12.
  • Uitgave 5, jaargang 30 | 2022

    In deze uitgave onder andere:

    In Fit met Voeding nr.5, 2022

    Editorial van Gert Schuitemaker
    Oplossing? Boerenverstand

    Ortho Cuisine Recept
    Blauwe Bessenhavermoutcake

    In de rubrieken Wetenschap & …

    • Omega-3 verlaagt bloeddruk
    • Vegetarisch invloed op groei kind?
    • Mediterrane voeding vertraagt oogziekte
    • Kinderen minder fit met bewerkte voeding
    • Pruimen verbeteren botgezondheid

    Veganisme: iets voor kinderen?

    Je kinderen veganistisch opvoeden? Op social media vliegen de argumenten van voor- en tegenstanders je om de oren. Tijd om de voor en tegens op een rij te zetten.

    Pagina 6
    Omega-6 schaadt het oog

    In zijn nieuwe boek voert Wim Zeegers acht artsen op die zichzelf op tegendraadse wijze genazen. Eén van hen: de Amerikaanse oogarts Chris A. Knobbe. Een voorpublicatie.

    Pagina 10
    De paardenbloem: wie kent hem niet?

    De meeste mensen weten de naam, en kennen ook die prachtige zadenbol die je kunt wegblazen. Maar men heeft vaak geen idee hoe waardevol de paardenbloem kan zijn …

    Pagina 18
    Blauwe bessen-havermoutcake

    Recept. …en serveer de cake met de overgebleven blauwe bessen en eventueel een lepel Griekse yoghurt.

    Pagina 22
    Interview met Stella Bergevoet

    ‘Ik wil mensen leren dat ze bewust kunnen kiezen voor dingen die goed zijn voor hun gezondheid. Het mag geen straf zijn, en ook geen opoffering. Daarin ligt de sleutel naar succes.’

    Pagina 24
    Vragen over magnetron

    Europese burgers worden aangespoord om energie te besparen, vanwege Oekraïne. Oók in de keuken. Een van de adviezen: gebruik vaker de magnetron. Maar hoe gezond is dat?

    Pagina 26
    Long-Covid en suppletie?

    Voedingssuppletie kan bijdragen aan het herstel. Daar zijn sterke aanwijzingen voor. Alleen: het wordt patiënten niet of nauwelijks verteld door de reguliere ‘kanalen’. Een orthomoleculaire benadering.

    Pagina 30
    Erwten en Bonen

    Peulvruchten, zoals erwten en bonen, associëren we vooral met warme ‘winterkost’. Maar komop – ook hartje zomer zijn er lekkere, verrassende dingen mee te maken.

    Pagina 34
  • Welk aminozuur wordt in verband gebracht met het ontstaan van dementie?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.5]

    Het goede antwoord is:
    Een hogere concentratie homocysteïne is een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten, doordat het aminozuur zich ophoopt in de vaatwanden. Ook de hersenen kunnen hierdoor worden aangetast. Van de ouderen boven 75 jaar heeft circa de helft een te hoge homocysteïnespiegel. Deze kan worden verlaagd door inname van extra foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12.