• slide
  • slide
  • slide
  • slide

Uitgave 4, jaargang 30 | 2022

In deze uitgave onder andere:

In Fit met Voeding nr.4, 2022

Editorial van Gert Schuitemaker
De enige echte boost

Ortho Cuisine Recept
Watermeloen: in salade én gazpacho

In de rubrieken Wetenschap & …

  • Ketogeen dieet en beweging bij artrose
  • Ashwagandha effectief bij reuma
  • Magnesiumrijke voeding zinvol bij COPD
  • Groente, niet fruit tegen ontstekingen

Zon zorgt óók voor melatonine

Ook zo lekker rozig na een dag in de buitenlucht, met daarna een heerlijke nachtrust? Dat is waarschijnlijk toe te schrijven aan melatonine. Ja, zonlicht zorgt niet alleen voor vitamine D.

Pagina 6
Interview met Arjan en Esther Mekelenkamp

‘We hebben een webshop waar we eetbare planten, bomen en struiken verkopen zodat mensen zelf aan de slag kunnen met permacultuur en een voedselbos. Of ze nou een kleine tuin hebben of een enorm stuk land.’ Motto: ‘Leven van wat het land je geeft’

 

 

Pagina 10
Recept met watermeloen

In salade én gazpacho. Watermeloenen eten is voor ouderen, die vaak te weinig drinken, ook dé manier om vooral in warme zomers de vochtbalans op peil te houden. Watermeloen is de gezondste dorstlesser met een booster voor je immuunsysteem.

Pagina 16
Rusteloze benen?!

In slaap komen is vers één, in slaap blijven twéé. Allerlei zaken kunnen uw nachtrust verstoren, zoals rusteloze benen. Leefstijlfactoren kunnen verlichting geven.

 

 

Pagina 20
De pinda heeft twee gezichten

Pinda’s leveren eiwitten en nog tal van andere voedingsstoffen. Tegelijk heeft deze peulvrucht (ja!) ook een keerzijde: hij staat al jaren in de top-3 van belangrijkste allergenen.

Pagina 24
Vermijd ongemakken op vakantie

U kent ze wel: die tijdschriftartikelen die de vakantie-voorpret een ‘boost’ geven. Terwijl vakantie ook gepaard kan gaan met afzien en ongemak. Daarom enkele adviezen …

Pagina 30
Brein en buik zijn verbonden  

 Bijna een kwart eeuw geleden verscheen The Second Brain van dr. Michael Gershon, over de connectie tussen brein en darm(bewoners). Daarna ‘explodeerde’ het aantal onderzoeken: hier acht tot de verbeelding sprekende studies uit het voorbije decennium.

Pagina 32
Hoe (on)gezond is de barbecue?

Barbecueën is leuk. Je bent samen lekker buiten. En het water loopt je in de mond bij de geuren van het verhitte vlees, die ‘eetlustopwekkend’ zijn. Maar hoe (on)gezond is het?

 

Pagina 36