• slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Uitgave 3, jaargang 30 | 2022

In deze uitgave onder andere:

In Fit met Voeding nr.3, 2022

Editorial van Gert Schuitemaker
‘Zielloos’ onderwijs

In de rubrieken Wetenschap & …

  • Slaapgebrek? Hogere suikerconsumptie
  • Minder migraine met omega-3
  • Olijfbladextract vermindert ernstige knieklachten
  • Vitamine D en magnesium bij ADHD
  • Magnesium effectief bij (zwangerschaps)diabetes

De andere kant van zonnebloemolie …

Door de situatie in Oekraïne is zonnebloemolie schaars geworden. De voedingsindustrie kampt daardoor met een probleem, en zie ook als consument in de
winkel maar eens een fles zonnebloemolie te ‘scoren’. Maar is die schaarste erg? (spoiler: nee, hoor!)

Pagina 6
Interview met Gonnie van de Lang

“Nee hoor, er zijn meer therapeuten die weten hoe ze mensen met MCAS kunnen begeleiden en ondersteunen. Maar MCAS is in Nederland relatief onbekend. Het ziektebeeld is voor het eerst als zodanig herkend in 1991. Het is eigenlijk een verzameling van ziekten. …”

Pagina 10
De picknick door de eeuwen heen

Het is volop lente en we zijn vaker buiten, óók om te eten. Dat is niks nieuws: de maaltijd in de buitenlucht is eeuwenlang door schilders uitgebeeld. Maar wat zien we dan eigenlijk? Aan de hand van zes voorbeelden geeft kunsthistorica Josée Claassen uitleg.

Pagina 16
Komkommer op zijn Aziatisch

Algemeen wordt aangenomen dat de komkommer via het oude Rome naar West-Europa is gekomen. Keizer Tiberius was een grote fan. Hij liet een serre liet aanleggen om gedurende het gehele jaar verse komkommers te kunnen eten. Die consumptie geschiedde vooral in rauwe vorm. Maar je kunt er ook mee wokken, op z’n ‘Aziatisch’.

Pagina 20
Eet vaker broccoli en voorkom kanker

Het is één van de gezondste groenten die we kennen: broccoli. Het kan zelfs kanker helpen voorkomen. Over herkomst, inhoudsstoffen en optimaal gebruik.

Pagina 26
Zuinigheid loont, óók in de keuken

De gasprijs rijst de pan uit. De voedselprijzen gaan door het dak. Hoe houdt u aan het eind van de maand toch een positief saldo over? Door zuiniger te leven, óók in de keuken. Enkele bespaartips.

Pagina 30
Jodium en straling? Vergeet vitamine C niet …

In 2017 kwam in Fit met Voeding het nut van jodium aan de orde. Aanleiding was de bescherming tegen mogelijke kernongelukken, met name in België. Nu is deze discussie weer actueel. Daarom: het orthomoleculaire perspectief.

Pagina 34
Asperges ... met zoete aardappelgratin

De zoete aardappel (bataat) is één van de meest verbouwde gewassen ter wereld, naast maïs, tarwe, rijst, soja, suikerbiet en aardappel. Terwijl de naam anders zou vermoeden is
de zoete aardappel geen familie van de aardappel. Met asperges is het een heerlijk gerecht.

Pagina 38