• slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • Welk aminozuur wordt in verband gebracht met het ontstaan van dementie?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.5]

    Het goede antwoord is:
    Een hogere concentratie homocysteïne is een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten, doordat het aminozuur zich ophoopt in de vaatwanden. Ook de hersenen kunnen hierdoor worden aangetast. Van de ouderen boven 75 jaar heeft circa de helft een te hoge homocysteïnespiegel. Deze kan worden verlaagd door inname van extra foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12.
  • Uitgave 3, jaargang 30 | 2022

    In deze uitgave onder andere:

    In Fit met Voeding nr.3, 2022

    Editorial van Gert Schuitemaker
    ‘Zielloos’ onderwijs

    In de rubrieken Wetenschap & …

    • Slaapgebrek? Hogere suikerconsumptie
    • Minder migraine met omega-3
    • Olijfbladextract vermindert ernstige knieklachten
    • Vitamine D en magnesium bij ADHD
    • Magnesium effectief bij (zwangerschaps)diabetes

    De andere kant van zonnebloemolie …

    Door de situatie in Oekraïne is zonnebloemolie schaars geworden. De voedingsindustrie kampt daardoor met een probleem, en zie ook als consument in de
    winkel maar eens een fles zonnebloemolie te ‘scoren’. Maar is die schaarste erg? (spoiler: nee, hoor!)

    Pagina 6
    Interview met Gonnie van de Lang

    “Nee hoor, er zijn meer therapeuten die weten hoe ze mensen met MCAS kunnen begeleiden en ondersteunen. Maar MCAS is in Nederland relatief onbekend. Het ziektebeeld is voor het eerst als zodanig herkend in 1991. Het is eigenlijk een verzameling van ziekten. …”

    Pagina 10
    De picknick door de eeuwen heen

    Het is volop lente en we zijn vaker buiten, óók om te eten. Dat is niks nieuws: de maaltijd in de buitenlucht is eeuwenlang door schilders uitgebeeld. Maar wat zien we dan eigenlijk? Aan de hand van zes voorbeelden geeft kunsthistorica Josée Claassen uitleg.

    Pagina 16
    Komkommer op zijn Aziatisch

    Algemeen wordt aangenomen dat de komkommer via het oude Rome naar West-Europa is gekomen. Keizer Tiberius was een grote fan. Hij liet een serre liet aanleggen om gedurende het gehele jaar verse komkommers te kunnen eten. Die consumptie geschiedde vooral in rauwe vorm. Maar je kunt er ook mee wokken, op z’n ‘Aziatisch’.

    Pagina 20
    Eet vaker broccoli en voorkom kanker

    Het is één van de gezondste groenten die we kennen: broccoli. Het kan zelfs kanker helpen voorkomen. Over herkomst, inhoudsstoffen en optimaal gebruik.

    Pagina 26
    Zuinigheid loont, óók in de keuken

    De gasprijs rijst de pan uit. De voedselprijzen gaan door het dak. Hoe houdt u aan het eind van de maand toch een positief saldo over? Door zuiniger te leven, óók in de keuken. Enkele bespaartips.

    Pagina 30
    Jodium en straling? Vergeet vitamine C niet …

    In 2017 kwam in Fit met Voeding het nut van jodium aan de orde. Aanleiding was de bescherming tegen mogelijke kernongelukken, met name in België. Nu is deze discussie weer actueel. Daarom: het orthomoleculaire perspectief.

    Pagina 34
    Asperges ... met zoete aardappelgratin

    De zoete aardappel (bataat) is één van de meest verbouwde gewassen ter wereld, naast maïs, tarwe, rijst, soja, suikerbiet en aardappel. Terwijl de naam anders zou vermoeden is
    de zoete aardappel geen familie van de aardappel. Met asperges is het een heerlijk gerecht.

    Pagina 38
  • Welk aminozuur wordt in verband gebracht met het ontstaan van dementie?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.5]

    Het goede antwoord is:
    Een hogere concentratie homocysteïne is een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten, doordat het aminozuur zich ophoopt in de vaatwanden. Ook de hersenen kunnen hierdoor worden aangetast. Van de ouderen boven 75 jaar heeft circa de helft een te hoge homocysteïnespiegel. Deze kan worden verlaagd door inname van extra foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12.