• slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • In welk jaar proefde de eerste Europeaan chocola?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.1]

    Columbus was de eerste Europeaan die chocola proefde. Dat was in 1502, tijdens zijn vierde en laatste reis naar de Nieuwe Wereld. Hij was er niet erg van onder de indruk. Het betrof overigens een chocoladedrank, omdat de lekkernij destijds nog niet beschikbaar was in vaste vorm.
    (Bron: J. & K. Salter. Smakelijk leven. Meulenhoff, 2006.)
  • Uitgave 3, jaargang 27 | 2019

    In deze uitgave onder andere:

    Het interview met Wicher Koetsier, chemisch technoloog

    Vitamine C-Quiz

    Wetenschap & Supplementen

    Wetenschap & Voeding

    Ortho Cuisine: koolrolletjes met schapenkaas

     

    Vooral suikers en vet zijn verslavend

    Net als drugs, kan ook ‘junkfood’ verslavend werken. De raakvlakken zijn opvallend. Vooral hoogbewerkte voedingsmiddelen met snelle koolhydraten (suikers) en extra vet staan onder verdenking.

    Pagina 6
    Het tomaat-dilemma: rauw of verhitten?

    Sommige voedingsmiddelen eten we zowel rauw als gekookt/gestoofd/gebakken. Een voorbeeld is tomaat. Maar wat is gezonder: rauw consumeren, bijvoorbeeld in een salade? Of toch maar verhitten, zoals in een saus of soep?

    Pagina 12
    Verklein zo uw kans op jicht

    Een aanval van jicht wens je niemand toe. Vooral jezelf niet. Hoe kunt u het risico van jicht verminderen? Met verschillende maatregelen. We zetten ze even op een rij.

    Pagina 16
    Appels met spruitjes vergelijken

    Met voldoende groente en fruit verminder je de kans op welvaartsziektes. Daarom beveelt het Voedingscentrum ons dagelijks vijf porties aan. Maar zijn er verschillen? En wat zijn die dan?

    Pagina 22
    Wandelen op grote hoogte

    Het hooggebergte is uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming. Maar wandelen op grote hoogte gaat gepaard met risico’s, zoals hoogteziekte. Hoe kunt u zich hiertegen wapenen?

    Pagina 26
    Bamboe: dat is toch voor reuzenpanda’s?

    Bamboe wordt steeds gewoner in de Nederlandse keuken, weliswaar nog alleen als snijplank of servies. Maar als de voortekenen niet bedriegen, gaan ook bamboescheuten hun intrede doen. Ja: in de pan.

    Pagina 32
  • In welk jaar proefde de eerste Europeaan chocola?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.1]

    Columbus was de eerste Europeaan die chocola proefde. Dat was in 1502, tijdens zijn vierde en laatste reis naar de Nieuwe Wereld. Hij was er niet erg van onder de indruk. Het betrof overigens een chocoladedrank, omdat de lekkernij destijds nog niet beschikbaar was in vaste vorm.
    (Bron: J. & K. Salter. Smakelijk leven. Meulenhoff, 2006.)