• slide
  • slide
  • slide
  • slide

Uitgave 3, jaargang 27 | 2019

In deze uitgave onder andere:

Het interview met Wicher Koetsier, chemisch technoloog

Vitamine C-Quiz

Wetenschap & Supplementen

Wetenschap & Voeding

Ortho Cuisine: koolrolletjes met schapenkaas

 

Vooral suikers en vet zijn verslavend

Net als drugs, kan ook ‘junkfood’ verslavend werken. De raakvlakken zijn opvallend. Vooral hoogbewerkte voedingsmiddelen met snelle koolhydraten (suikers) en extra vet staan onder verdenking.

Pagina 6
Het tomaat-dilemma: rauw of verhitten?

Sommige voedingsmiddelen eten we zowel rauw als gekookt/gestoofd/gebakken. Een voorbeeld is tomaat. Maar wat is gezonder: rauw consumeren, bijvoorbeeld in een salade? Of toch maar verhitten, zoals in een saus of soep?

Pagina 12
Verklein zo uw kans op jicht

Een aanval van jicht wens je niemand toe. Vooral jezelf niet. Hoe kunt u het risico van jicht verminderen? Met verschillende maatregelen. We zetten ze even op een rij.

Pagina 16
Appels met spruitjes vergelijken

Met voldoende groente en fruit verminder je de kans op welvaartsziektes. Daarom beveelt het Voedingscentrum ons dagelijks vijf porties aan. Maar zijn er verschillen? En wat zijn die dan?

Pagina 22
Wandelen op grote hoogte

Het hooggebergte is uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming. Maar wandelen op grote hoogte gaat gepaard met risico’s, zoals hoogteziekte. Hoe kunt u zich hiertegen wapenen?

Pagina 26
Bamboe: dat is toch voor reuzenpanda’s?

Bamboe wordt steeds gewoner in de Nederlandse keuken, weliswaar nog alleen als snijplank of servies. Maar als de voortekenen niet bedriegen, gaan ook bamboescheuten hun intrede doen. Ja: in de pan.

Pagina 32