• slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • Waarom is magnesium belangrijk?

    Magnesium is nodig voor de vorming van bot en spieren en bij de overdracht van prikkels in de zenuwen.
  • Uitgave 2, jaargang 31 | 2023

    In deze uitgave onder andere:

    In Fit met Voeding nr.2, 2023

    Editorial van Gert Schuitemaker
    Klimaatvoedsel ‘… want het klimaat moet gered!

    In de rubrieken Wetenschap & …

    • Aantal maaltijden beïnvloedt gewicht
    • Eiwitten beschermen ouder wordend brein
    • Minder kans op eierstokkanker met zwarte thee?
    • L-carnitine verlaagt bloedsuiker
    • N-acetylcysteïne effectief bij PCOS

    Al klaar voor insecten op uw bord?

    De EU heeft gebruik van bepaalde insecten in voeding goedgekeurd. Maar het ‘gezondheidsdossier’ bevat onzekerheden: er zijn mogelijk chemische, microbiële, virale en allergene risico’s.

    Pagina 6
    Fit met Voeding interview met Peter van Berckel

    Peter is fermentatie-expert: ‘De prehistorische mens deed het al’. Mijn moeder gaf ons ook zilvervliesrijst en linzen te eten, en gistvlokken. Daar werden we ook altijd wel om uitgelachen: dat was in die tijd heel vreemd eten.

    Pagina 10
    Aromatherapie: inhaleren, masseren en baden

    Profiteer van eeuwenoude kennis. Bij aromatherapie wordt gebruikgemaakt van etherische ofwel essentiële oliën. De methodiek is al duizenden jaren bekend. Nog dagelijks doen mensen er hun voordeel mee, via inhalatie, massage en baden. Achtergronden en praktische adviezen.

    Pagina 14
    Tulpenbollen: smakelijker dan vaak gedacht

    ‘Symbool’ van de Hongerwinter. Het voorjaar is begonnen: De Keukenhof opent weer haar deuren. Het eerste bezoek aan de bloemenpracht in Lisse zal menigeen zich herinneren. Maar wie kent zich nog de smaak van tulpenbollen?

    Pagina 18
    Bleekselderij: fris en kruidig

    Bron van vitamines, mineralen en vezels De laatste jaren is er meer belangstelling voor bleekselderij dan ooit. Waarom? Omdat het ’s ochtends drinken van bleekselderijsap op nuchtere maag ineens een hype werd. Hoe gezond is bleekselderij eigenlijk, en waarom?

    Pagina 22
    Vier ‘magnesiumrovers’

    Magnesium is belangrijk voor vierhonderd (!) chemische reacties in het lichaam. Zoals in de hersenen, het zenuwstelsel en de spieren. Neem ‘magnesiumrovers’ daarom serieus.

    Pagina 26
    Wel/Niet goed voor de ogen?

    Beter zien met traditionele voeding. Veel oogklachten hebben te maken met voedingstekorten. Dit is de centrale boodschap in het boek Geef je ogen de kost van Karin Hoogenboom en Tanja Stevens. Welke voeding is WEL/NIET goed voor het gezichtsvermogen?

    Pagina 32
    Bij hartproblemen aan de antistolling?

    En: hoe zit het dan met vitamine K? Veel mensen slikken bloedverdunners (‘antistollingsmedicatie’). Orthomoleculair therapeut Jetty van der Graaf, die jarenlang
    als medisch analist bloedonderzoeken deed, geeft hierover haar visie.

    Pagina 34
    Ortho cuisine - recept

    Aspergeflan met zalm en peterselie. Strooi de peterselie over de flan en presenteer de ovenschaal op een mooi gedekte tafel, wat deze pareltjes verdienen.

    Pagina 36
    Redactioneel van Gert Schuitemaker

    Klimaatvoedsel … want het klimaat moet gered! Bijna vier jaar geleden, in juni 2019, opende Koning Willem-Alexander in Bergen op Zoom de grootste insectenkwekerij ter wereld. Behalve de koning …

    Pagina 38
  • Waarom is magnesium belangrijk?

    Magnesium is nodig voor de vorming van bot en spieren en bij de overdracht van prikkels in de zenuwen.