Een hoge zoutconsumptie verhoogt, via de bloeddruk, het risico van hart- en vaatziekten. Toch? Nou: het ligt iets genuanceerder. Voor de meeste mensen is juist een lage zoutinname riskant.
Redactioneel
Vitamine C. 80 jaar wereldwijd zwijgen
In de rubrieken Wetenschap & …
Een hoge zoutconsumptie verhoogt, via de bloeddruk, het risico van hart- en vaatziekten. Toch? Nou: het ligt iets genuanceerder. Voor de meeste mensen is juist een lage zoutinname riskant.
Met de komt van 5G neemt de aandacht voor de effecten van Elektromagnetische velden (EM-velden) toe. Steeds meer wetenschappers en artsen hebben zorgen. En die strekken zich ook uit tot voeding.
‘Ik zie mijn vak door een nieuwe bril’. Dat zegt huisarts Lieneke van de Griendt in het Fit met Voeding Interview. ‘Ergens klopte er iets niet. Dát was mijn crisis: wat zijn we nou eigenlijk aan het doen? Vervolgens kwamen mensen op mijn pad …’
Uit geen enkele hongersnood zijn zó veel lessen getrokken als uit de ‘Hongerwinter’ (1944-’45). Het is intussen wereldberoemd: het ‘Hongerwinter Onderzoek’. In de randstad was aan alles gebrek, met grote gevolgen voor de generatie die juist rond die tijd werd verwekt. Dit weten we dankzij …
Selenium behoort, samen met ijzer en zink, tot de ‘spoorelementen’ die al jaren onder druk staan in het Nederlandse voedingspatroon. Zes vragen over deze onmisbare voedingsstof.
Van vitamine D tot zink. Diabetes type-2 is te voorkomen met verandering van leefstijl. Voedingssupplementen kunnen daar een integraal onderdeel van uitmaken. We zetten enkele opties op een rij.
Het is bekend dat voeding invloed heeft op biochemische processen die mede onze psyche en ons gedrag bepalen. Een interessant ontbijtexperiment van Duitse wetenschappers laat dit opnieuw zien.
Naakte haver met shiitake en gepocheerd ei. Je hoort mensen vaak zeggen: ‘Wanneer ik de dag begin met havermoutpap, dan kan ik het gemakkelijk volhouden tot aan de lunchpauze’. …