• slide
  • slide
  • slide
  • slide

Uitgave 1, jaargang 31 | 2023

In deze uitgave onder andere:

In Fit met Voeding nr.1, 2023

Editorial van Gert Schuitemaker
Van het oude Rome naar Mars

Ortho Cuisine Recept
Hangop met gegrilde aubergine

In de rubrieken Wetenschap & …

  • Vijgenbladthee bij atopisch eczeem
  • Pistache gunstig bij metabool syndroom
  • Intelligenter kind met ijzer
  • Suppletie gunstig voor vruchtbaarheid
  • Corona: betere overlevingskans met vitamine D
  • Multi verbetert geheugen

Hoe krijg ik het weer warm?

Het is hartje winter, dus kouder. En op veel adressen staat de thermostaat wat lager. Hoe krijg je toch lekker warme voeten en handen? Zes vragen, over vooral ‘verwarmende’ voeding.

Pagina 6
Het oude Rome als pionier

Werd vroeger gegeten volgens het seizoen, met dagelijkse kost die dichtbij was gekweekt en geoogst? Nee. In grote steden ging het echt anders. Gesleep met voedsel is van alle tijden.

Pagina 10
Interview met een IC-arts

Vraag aan Angelique de Man: Waarover gaat uw huidige onderzoek? ‘Het gaat over hoge doses vitamine C bij ic-patiënten die gereanimeerd zijn. En: ‘Ik denk dat vitamine C veelbelovend is’.

Pagina 14
De banaan als ‘hulpje’

De bananenboom brengt vruchten voort, en die kun je opeten. Maar is daarmee de kous af? Nee, hoor. Ook wie geen bananen eet, kan er toch zijn voordeel mee doen …

Pagina 18
Staan is beter dan zitten

Het is een ‘goed voornemen’: méér bewegen. Toch is dit voor velen nog niet zo gemakkelijk. Het goede nieuws: ook vaker staan (in plaats van zitten) is al een stap in de goede richting.

Pagina 22
Onderschat: rol van suppletie bij hartfalen

Bijna een kwart miljoen (oudere) landgenoten leven met de diagnose hartfalen. Wat zij zelden vernemen, is dat voedingstekorten daarbij een rol kunnen spelen.

Pagina 26
Ortho Cuisine

Hangop met gegrilde aubergine.

Pagina 30
Kanttekeningen bij de cracker

Niet altijd de gezondste keus.

Pagina 34
De uiterst veelzijdige vlier

Levende ‘medicijnkast’, ook in de winter.

Pagina 36