• Welk aminozuur wordt in verband gebracht met het ontstaan van dementie?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.5]

    Het goede antwoord is:
    Een hogere concentratie homocysteïne is een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten, doordat het aminozuur zich ophoopt in de vaatwanden. Ook de hersenen kunnen hierdoor worden aangetast. Van de ouderen boven 75 jaar heeft circa de helft een te hoge homocysteïnespiegel. Deze kan worden verlaagd door inname van extra foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12.
  • Uitgave 3, jaargang 25 | 2017

    In deze uitgave onder andere:

    Editorial: commentaar op E-nummer boek

    Artikel: E-nummers. Hoezo ‘veilig’?

    Interview Dick ‘Foodlog’ Veerman

    ‘Hollandse Nieuwe’ komt eraan

    Klein-fruit-quiz

    Pesto van spinazie met kelpnoedels

    Waarom bent u moe?

    Dun, maar toch te dik?

    Knoflook op zijn gezondst

    Waarom bent u moe?

    Vaker dan gedacht heeft moeheid te maken eetgewoonten. Zes verklaringen met een rol voor voedingsfactoren.

     

    Pagina 6
    E-nummers: hoezo 'veilig'?

    De laatste tijd is er veel commotie over E-nummers. Veiligheid is hooguit ‘relatief’ en het onderzoek ‘gaande’.

    Pagina 20
    Dun, maar toch te dik?

    ‘Onzichtbare’ obesitas. Er slank uitzien en tóch een gevaarlijke hoeveelheid vet . Ja, dat komt best vaak voor. 

     

    Pagina 26
    Knoflook op zijn gezondst

    Knoflook is een populaire smaakmaker in de wereldkeuken, met ook nog eens een medicinale werking. 

    Pagina 35
  • Welk aminozuur wordt in verband gebracht met het ontstaan van dementie?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.5]

    Het goede antwoord is:
    Een hogere concentratie homocysteïne is een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten, doordat het aminozuur zich ophoopt in de vaatwanden. Ook de hersenen kunnen hierdoor worden aangetast. Van de ouderen boven 75 jaar heeft circa de helft een te hoge homocysteïnespiegel. Deze kan worden verlaagd door inname van extra foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12.