Nieuw inzicht: periodiek vasten

Langer leven door anders te eten. 

Minder eten is gezond, dat staat vast. Periodiek vasten heeft en vergelijkbaar effect op gezondheid en levensduur. Over anders eten om langer te leven.

In de bergen van Sardinië wonen opvallend veel mensen ouder dan honderd. Het Italiaanse eiland is gedoopt als ‘blauwe zone’, evenals het eiland Okinawa (Japan), het schiereiland Nicoya (Costa Rica) en Loma Linda (Californië, VS). In deze gebieden is veel onderzoek gedaan naar een grote gemene deler die de hoge leeftijden zou kunnen verklaren. En die is gevonden: calorische restrictie. In gewoon Nederlands: minder eten.

De mensen in de blauwe zones kunnen gemiddeld toe met 1700 tot 1800 calorieën per dag. Dat is grofweg tweederde van wat Westerse gezondheidsorganisaties aanbevelen (1800-2400 voor vrouwen; 2300-3000 voor mannen). Terwijl een lange levensduur kenmerkend is voor de blauwe zones, zo hebben ook de gebieden met een hoge calorie-inname het een en ander gemeen: ‘De mensen worden vroeg oud, zijn vatbaarder voor ontstekingen en lijden vaker aan chronische ziekten dan ooit tevoren in de geschiedenis’.

Meer in Fit met Voeding nr.3