• In welk jaar proefde de eerste Europeaan chocola?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.1]

    Columbus was de eerste Europeaan die chocola proefde. Dat was in 1502, tijdens zijn vierde en laatste reis naar de Nieuwe Wereld. Hij was er niet erg van onder de indruk. Het betrof overigens een chocoladedrank, omdat de lekkernij destijds nog niet beschikbaar was in vaste vorm.
    (Bron: J. & K. Salter. Smakelijk leven. Meulenhoff, 2006.)
  • ‘Chrono-nutrition’ ofwel ‘klok-eten’

    ... en wat meer in de komende Fit met Voeding (verschijnt ca. 19 februari)

    Nieuwe kijk op afvallen

    Door rekening te houden met uw biologische klok, kunt u een gezond gewicht bevorderen. Deze methode reguleert de stofwisseling zónder de kenmerken van een klassiek afvaldieet. Ga ook ‘klok-eten’!

    De beroemdste klokkentoren van de wereld staat sinds 2017 in de steigers: de Big Ben, in hartje Londen. En dit terwijl het belangrijker is dan ooit om te weten hoe laat het is. Afgelopen najaar werd dit met nadruk onderstreept op de thuisbasis van de eerbiedwaardige Britse Royal Society of Medicine, in de nabijheid van Oxford Street. Daar vond half november een congres plaats over ‘chrono-nutrition’, op zijn Hollands ‘klok-eten’. 


    Het interview
    Marianne Timmer, oud-topschaatser
    ‘Ik denk dat je af en toe gewoontes moet doorbreken.’

     

     

    Hoe zit het nu eigenlijk met vitamine B6?
    In Nederland mag in een voedingssupplement nog maar 21 mg vitamine B6 zitten per dagdosering. Waarom is deze maatregel genomen? En wat betekent dit voor u als consument?

     

     

    Wat Pieter Claesz ons vertelt over zeventiende eeuw …
    Het ‘maaltijdstilleven’ in de zeventiende eeuw

     

     

     

    Indianen gebruikten al Echinacea
    Bent u verkouden, snotterig? Naast voeding en suppletie kunnen ook kruiden verlichting bieden. Met als absolute blikvanger Echinacea purpurea (rode zonnehoed).

     

    Hebt u zich al verdiept in ondervoeding?
    Wonen uw ouders nog zelfstandig? Door ondervoeding kunnen ze in een negatieve spiraal belanden, waardoor dit onmogelijk wordt. En dit probleem wordt breed onderschat.

    … en veel meer

  • In welk jaar proefde de eerste Europeaan chocola?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.1]

    Columbus was de eerste Europeaan die chocola proefde. Dat was in 1502, tijdens zijn vierde en laatste reis naar de Nieuwe Wereld. Hij was er niet erg van onder de indruk. Het betrof overigens een chocoladedrank, omdat de lekkernij destijds nog niet beschikbaar was in vaste vorm.
    (Bron: J. & K. Salter. Smakelijk leven. Meulenhoff, 2006.)