• Bestaat er een ander woord voor ‘geklaarde boter’?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.8] Ghee is geklaarde boter die heeft staan sudderen totdat het meeste water eruit is verdampt. Ghee blijft jaren stabiel bij kamertemperatuur: er bestaat zelfs ghee die honderd jaar oud is. Omdat de vaste melkbestanddelen eruit zijn, kunnen sommige mensen met een zuivelallergie ghee toch verdragen. (Bron: M. Shetreat-Klein. Goed vies. Het nieuwe gezond. Scriptum, 2016).
  • In Fit met Voeding nr.4, 2018 – Iedereen reageert anders op brood!

    GRATIS – ARTIKEL UIT FIT MET VOEDING NR.4
    ONDER DIT NIEUWSBERICHT (upload 2 november 2018)

     

    Algemene adviezen blijken achterhaald

    Hoe persoonlijk zijn de voedingsaanbevelingen van dieetgoeroes? William Davis van Broodbuik en ‘paleo-goeroes’ stellen dat iedereen beter af is zonder brood. Maar je kunt mensen niet over één kam scheren. Israëlisch onderzoek leert dat mensen zéér verschillend reageren op brood.

    Mensen die tarwe mijden, hebben meestal geen coeliakie. Dat is slechts bij ongeveer 1% van de mensen het geval. Toch stoppen steeds meer mensen met het eten van tarwe, brood en/of gluten omdat dit gezonder zou zijn.

    Broodmijders melden vervolgens dat ze zich beter voelen zónder brood. Dat het afvallen makkelijker gaat. Is dat écht omdat brood slecht voor ze is? Of omdat met de ban op brood en tarwe, meteen de banketbakker en vele soorten fastfood taboe zijn?

    Of hebben ze misschien ‘glutenovergevoeligheid anders dan coeliakie’.

    Of lijden ze aan een vorm van voedselallergie waarbij tarwe-eiwit de trigger is?

    Of hebben ze chronische darmontstekingen (IBD) waarbij de vezels in tarwe de darmen prikkelen?

    Allemaal factoren die van persoon tot persoon een rol kunnen spelen in de reactie op tarwe. Maar de belangrijkste factor is pas sinds kort bekend.

     

    GRATIS ARTIKEL
    Brood -‘t kan véél persoonlijker
    algemene adviezen blijken achterhaald

  • Bestaat er een ander woord voor ‘geklaarde boter’?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.8] Ghee is geklaarde boter die heeft staan sudderen totdat het meeste water eruit is verdampt. Ghee blijft jaren stabiel bij kamertemperatuur: er bestaat zelfs ghee die honderd jaar oud is. Omdat de vaste melkbestanddelen eruit zijn, kunnen sommige mensen met een zuivelallergie ghee toch verdragen. (Bron: M. Shetreat-Klein. Goed vies. Het nieuwe gezond. Scriptum, 2016).