• Bestaat er een ander woord voor ‘geklaarde boter’?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.8] Ghee is geklaarde boter die heeft staan sudderen totdat het meeste water eruit is verdampt. Ghee blijft jaren stabiel bij kamertemperatuur: er bestaat zelfs ghee die honderd jaar oud is. Omdat de vaste melkbestanddelen eruit zijn, kunnen sommige mensen met een zuivelallergie ghee toch verdragen. (Bron: M. Shetreat-Klein. Goed vies. Het nieuwe gezond. Scriptum, 2016).
  • In de nieuwe Fit met Voeding

    Op weg naar oplossing van obesitas-epidemie

    Is eindelijk de grote onbekende ontdekt in de strijd tegen overgewicht en diabetes? In juli was het groot ‘nieuws’: Nederland wordt te zwaar. Het CBS had harde cijfers: 100.000 landgenoten lijden aan morbide obesitas. De oorzaken? Vele. Maar één is tot nu toe over het hoofd gezien.

    Ondanks alle inspanningen in de afgelopen decennia, is het tij van de algemene gewichtstoename niet gekeerd. Het is inmiddels te laat om nog te spreken van een ‘dreigende epidemie’ van overgewicht.

    We zitten er middenin. Wel heeft Nederland intussen een ‘obesitas-hoogleraar’. Dat is prof. Liesbeth van Rossum aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Verleden jaar sprak zij haar oratie uit, met als titel: ‘Kijk verder dan de buik breed is!’

    Zij bedoelt: obesitas is een ingewikkelde en veelsoortige aandoening. Het is niet alleen ‘verkeerd eten’ en ‘weinig bewegen’. Volgens haar zou obesitas eerst, evenals elke andere ziekte, goed moeten worden geanalyseerd op onderliggende oorzaken. Pas dan kan het behandelplan worden opgesteld dat de meeste kans van slagen heeft. Maar toch ziet zij een belangrijke factor over het hoofd. 

    Over deze belangwekkende factor bericht de nieuwe Fit met Voeding die in de week van 13 augustus bij de abonnees op de mat valt.

     

  • Bestaat er een ander woord voor ‘geklaarde boter’?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.8] Ghee is geklaarde boter die heeft staan sudderen totdat het meeste water eruit is verdampt. Ghee blijft jaren stabiel bij kamertemperatuur: er bestaat zelfs ghee die honderd jaar oud is. Omdat de vaste melkbestanddelen eruit zijn, kunnen sommige mensen met een zuivelallergie ghee toch verdragen. (Bron: M. Shetreat-Klein. Goed vies. Het nieuwe gezond. Scriptum, 2016).