Hartritmestoornissen? Denk direct aan magnesium

Ajax-middenvelder Nouri kreeg gisteren tijdens een oefenduel hartritmestoornissen. Reden om nog weer eens te benadrukken dat magnesium mogelijk een redmiddel is. Een magnesiumgebrek ligt er mogelijk aan ten grondslag. Al eerder is dit in Fit met Voeding ter sprake gekomen, toen voetballers onder gelijksoortige omstandigheden er zelfs aan stierven.

Lees HIER in Fit met Voeding nr.4, 2015  redactioneel van Gert Schuitemaker

We kunnen leren van de ervaringen van de Deense tophandbalster Anja Andersen, aan het begin van dit millennium.  Dus nog maar een keer: plotseling was de sportieve loopbaan van Anja Andersen voorbij. 


Het bericht in 2000:

In 2000 stopt de Deense top-handbalster Anja Andersen met haar sport als gevolg van hartritmestoornissen

De nu 31-jarige Anja Andersen, een wereldwijd bekende ex-handbalster, vertelde onlangs in een interview dat ze op voedingsgebied jarenlang slecht begeleid was. Naast de bergen rijst en pasta, om zoveel mogelijk energie te krijgen, vonden de begeleiders het zelfs goed om even naar de snackbar te gaan na de wedstrijd. Uit onderzoek bleek dat ze in de loop der tijd een zeer lage magnesiumspiegel had gekregen. Dit verklaarde later haar onregelmatige hartslag en de blackouts die ze tijdens trainingen kreeg. Ondanks dat liet haar coach haar gewoon doorspelen. De eerste arts die ze bezocht constateerde hartritmestoornissen. Een tweede arts ontdekte later dat ze erg weinig magnesium in haar lichaam had. Na een korte magnesiumsuppletie was Anderson al snel weer de oude. Ze besloot te stoppen met haar sport omdat haar gezondheid eronder leed. Ze pleit voor een grotere zorg en aandacht voor vitamines en mineralen in de voeding van atleten. Topsporters hebben daar, naast koolhydraten, ook een grote behoefte aan, aldus de voormalig handbalster.

Bron: Reuters, juni 2000