• Eetweetjes – test uw kennis!

    Eet Weetjes – Test uw kennis!

    Met welk doel is ooit Italiaanse pasta bedacht?

    Het goede antwoord is:
    om gemalen graan te conserveren

    Pasta is waarschijnlijk bedacht om gemalen graan te conserveren, door het te vermengen met water en in de zon te laten drogen. Al in de twaalfde eeuw werd in de literatuur melding gemaakt van pasta.

  • E-nummer boek

    Eigenlijk ben ik wel blij met het in april verschenen boek Een ode aan de e-nummers van microbioloog dr. Rosanne Hertzberger. Want de publicatie van dit boek legt bloot wat al zo lang onder de oppervlakte is gebleven: de arrogantie en de zelfkritiekloosheid van wetenschap én media.

    Het hele toneelstuk rond het boek is een schoolvoorbeeld van hoe het spel gespeeld wordt met de publieke opinie als inzet. Met de ‘wetenschap’ als afzender worden de media gemobiliseerd, met een grote kans dat het geregisseerd wordt door de grote industrie, maar daar krijg je nooit je vinger echt achter.

    Het meest gênant is dat deze wetenschappers en journalisten onder het mom van wetenschap pretenderen objectief en onafhankelijk te zijn. Dat ze zelf daar echt van overtuigd zijn, maakt het alleen maar pijnlijker. [uit: Fit met Voeding nr.3, 2017; redactioneel van Gert Schuitemaker]

  • Eetweetjes – test uw kennis!

    Eet Weetjes – Test uw kennis!

    Met welk doel is ooit Italiaanse pasta bedacht?

    Het goede antwoord is:
    om gemalen graan te conserveren

    Pasta is waarschijnlijk bedacht om gemalen graan te conserveren, door het te vermengen met water en in de zon te laten drogen. Al in de twaalfde eeuw werd in de literatuur melding gemaakt van pasta.