• Eetweetjes – test uw kennis!

    Eet Weetjes – Test uw kennis!

    Met welk doel is ooit Italiaanse pasta bedacht?

    Het goede antwoord is:
    om gemalen graan te conserveren

    Pasta is waarschijnlijk bedacht om gemalen graan te conserveren, door het te vermengen met water en in de zon te laten drogen. Al in de twaalfde eeuw werd in de literatuur melding gemaakt van pasta.

  • Bloemen om op te eten

    Onze landbouw heeft zich gespecialiseerd in gemakkelijk te cultiveren, hapklare planten. Tijd om ons te herinneren dat zich buiten op het land, in het park en zelfs tussen het onkruid in de tuin, zoveel meer verschuilt dat eetbaar is. Ja, ook bloemen!

    Je hoeft maar met een mandje of tasje op pad te gaan en je komt al snel thuis met een verrassende salade, die ook nog eens niets kost. Of met prachtige kruiden die voor variatie kunnen zorgen op het eeuwige peterselie-basilicum en koriander-thema. De tuin van Eden bevindt zich overal om ons heen.

    Eén kenmerk van wilde planten is dat ze niet zijn geselecteerd op smakelijkheid of een hoge opbrengst en dat ze op een natuurlijke manier hebben kunnen groeien, in hun eigen tempo op de bodem die het beste bij ze past. Daardoor bevatten ze méér van alles en nog wat. Meer mineralen, antioxidanten en vitamines, maar ook meer bitterstoffen en andere afweerstoffen. Stoffen die door de plant zijn bedoeld om vraat te voorkomen. En … diezelfde stoffen spelen de hoofdrol in de volksgeneeskunde en fytotherapie.

    Rectificatie
    Het artikel in Fit met Voeding nr4 bevat onder meer het recept: Stamppot van zeeweegbree (pag. 9)
    Een lezer heeft ons er echter op gewezen dat dit een kwetsbare plant is, die u daarom beter niet kunt plukken. De zeeraket is een goed alternatief, volgens de auteur van het artikel.

  • Eetweetjes – test uw kennis!

    Eet Weetjes – Test uw kennis!

    Met welk doel is ooit Italiaanse pasta bedacht?

    Het goede antwoord is:
    om gemalen graan te conserveren

    Pasta is waarschijnlijk bedacht om gemalen graan te conserveren, door het te vermengen met water en in de zon te laten drogen. Al in de twaalfde eeuw werd in de literatuur melding gemaakt van pasta.