• Waarom is magnesium belangrijk?

    Magnesium is nodig voor de vorming van bot en spieren en bij de overdracht van prikkels in de zenuwen.
  • Bloedglucose en gepersonaliseerde voeding

    Het effect van voedingsmiddelen op de bloedglucosespiegel verschilt per individu. Met een eenvoudige vingerprik na de maaltijd kan deze glucoses(suiker)spiegel in het bloed gemeten worden. Een steile stijging wijst erop dat iets in de maaltijd niet goed verdragen wordt. Zo kan elke persoon voor zich, individueel, inzicht krijgen welk voedingsmiddel de oorzaak van die steile stijging is en die vervolgens uit zijn menu te halen.

    De Israëlische wetenschappers dr. Eran Segal en dr. Eran Elinav en hun team van het Weizmann Institute in Tel-Aviv hebben voorts ontdekt dat wanneer op basis hiervan iemand zijn  voedingspatroon aanpast, de kilo’s verdwijnen en diabetes wordt tegengegaan. Ook is het de oplossing tegen het jojo-effect.

    In hun experiment, gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Cell, werd bij 800 personen met een voorstadium van diabetes gedurende een week iedere vijf minuten de bloedglucosespiegel gemeten. Er werd informatie verkregen over het effect van bijna 47.000 maaltijden. Deze informatie werd gerelateerd aan de lengte, gewicht, BMI, fysieke activiteit, slaappatroon. En: de darmflora (microbioom).

    Er bleek een grote variatie tussen individuen te bestaan voor wat betreft de postprandiale glucoserespons van identieke maaltijden. Na de consumptie van brood bijvoorbeeld was er een gemiddelde stijging van de bloedglucosespiegel tussen 1,7 mmol/l en 2,4 mmol/l. Echter, bij sommige personen steeg de bloedglucosespiegel met 0,8 mmol/l en bij anderen met 3,9 mmol/l. Op basis van de gegevens ontwikkelden de wetenschappers een model waarmee de glucoserespons na maaltijden kon worden voorspeld. Op deze manier konden ze voor ieder individu gezonde dan wel ongezonde voeding samenstellen. Het effect van dergelijke individuele maaltijden met een gelijke hoeveelheden calorieën werd vervolgens getest bij 26 proefpersonen. Het bleek inderdaad dat ‘slechte’ maaltijden leidden tot een stijging van de postprandiale glucosespiegel, terwijl de bloedglucosespiegel stabiel bleef na consumptie van ‘gezonde’ maaltijden.

    Iedereen kan in principe aan het werk gaan. Het basisprincipe is simpel. Namelijk het effect van voedingsmiddelen op de bloedglucosespiegel verschilt van persoon tot persoon. Ik zal het hier versimpeld weergeven. Deze bloedglucosespiegel wordt via een bloeddruppel verkregen met een vingerprik, gemeten vlak vóór en met intervallen van een half uur vier keer ná het nemen van een voedingsmiddel. Het is dezelfde meting die diabeten vaak ‘s ochtends nuchter doen. Maar nu gaat het erom om te zien hoe de glucosespiegel reageert op dat voedingsmiddel. Laat de glucosespiegel een snelle stijging zien, dan wijst dat erop dat het niet goed verdragen wordt. Het hoeft niet per se een suikerbom zijn of een zoet dessert. De onderzoekers vonden dat het van alles kan zijn, ook groentes of vruchten. Dit voedingsmiddel – bij meer testen kunnen uiteraard meer voedingsmiddelen zo’n snelle stijging laten zien – moet uit het menu geschrapt worden. Zo is het mogelijk om effectief, zonder honger te lijden en zonder het jojo-effect, kilo’s kwijt te raken. De twee sleutelwoorden zijn: microbioom (darmflora) en gepersonaliseerd (ieder individu heeft een unieke reactie op een voedingsmiddel en kan er bovendien direct iets mee doen). 

    Al dertig jaar zien we dat laag-calorische, vetarme diëten niet werken. Ik heb altijd sympathie gehad voor het verguisde atkinsdieet, gebaseerd op het weglaten van koolhydraten (suiker, pasta, brood) uit de voeding. Ik ben sympathisant van ‘Mediterraan’, het paleodieet en het ketodieet (weinig koolhydraten; low-carb). Deze diëten werken, omdat ze stoppen met de Westerse high-carb . Maar de individuele benadering missen ze en die wordt geboden door The Personalized Diet.

    Artikel van Hanny Roskamp in ORTHOmagazine nr.6, 2015 (niet gemakkelijk)

    In de ORTHObibliotheek vindt u ook de link naar het oorspronkelijke wetenschappelijke onderzoek van de Israëlische onderzoeksgroep

     

    In de internationale pers:

    CNN (2015): https://edition.cnn.com/2015/12/28/health/healthy-foods-differ-by-individual/index.html

    New York Times, blog (2016): https://well.blogs.nytimes.com/2016/01/11/a-personalized-diet-better-suited-to-you/

    BBC (2016): https://www.bbc.com/news/magazine-35193414

    BBC (2016): https://www.weizmann.org.uk/news/bbc-2s-trust-me-im-a-doctor-at-the-weizmann-institute

    BBC (2016): http://www.bbc.co.uk/programmes/articles/2lw8qKp7NFf7N7mhbXmsY34/why-do-some-people-put-on-weight-and-not-others-and-can-we-change-it

  • Waarom is magnesium belangrijk?

    Magnesium is nodig voor de vorming van bot en spieren en bij de overdracht van prikkels in de zenuwen.