• Welk mineraal activeert in ons lichaam meer dan 300 enzymen?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.3]

    Enzymen zijn regelstoffen in de vorm van onmisbare eiwitten die chemische processen in het lichaam mogelijk maken. Bij een magnesiumtekort stokt de activering van enzymen die afhankelijk zijn van magnesium, wat nadelig kan zijn voor vitale chemische processen.
  • Beter sap of smoothie?

    De consumptie van vruchtensappen en smoothies lenen zich goed voor het binnenkrijgen van gezonde plantenstoffen. Maar, maakt het uit of je kiest voor een glas vruchtensap of voor een smoothie?

    Bij tien proefpersonen werd de biologische beschikbaarheid van anthocyaninen (purperrode kleurstoffen in planten) getest. De biologische beschikbaarheid geeft aan hoeveel van de stof in de bloedsomloop komt en dus beschikbaar is voor het lichaam. De proefpersonen kregen een sapje van druiven en bosbessen te drinken (met 841 mg anthocyaninen per liter) en vervolgens een smoothie van dezelfde vruchten (983 mg anthocyaninen per liter).

    Na analyse van bloed- en urinemonsters bleek dat de biologische beschikbaarheid van anthocyaninen niet verschilde tussen het sap en de smoothie.

    Zowel fruitsappen als smoothies kunnen bijdragen aan de inname van belangrijke plantenstoffen. De wetenschappers waarschuwen echter wel voor het relatief hoge suikergehalte van zulke drankjes.

  • Welk mineraal activeert in ons lichaam meer dan 300 enzymen?

    [Vraag gepubliceerd in Fit met Voeding nr.3]

    Enzymen zijn regelstoffen in de vorm van onmisbare eiwitten die chemische processen in het lichaam mogelijk maken. Bij een magnesiumtekort stokt de activering van enzymen die afhankelijk zijn van magnesium, wat nadelig kan zijn voor vitale chemische processen.