• Eetweetjes – test uw kennis!

    Eet Weetjes – Test uw kennis!

    Welke vrucht eet u het beste mét schil?

    Het goede antwoord is: biologische appel

    De appelschil bevat veel antioxidanten, zoals vitamine C. Door een appel te schillen, gaat dus veel goeds verloren. Koop bij voorkeur een biologische appel, spoel deze af met lauw water en eet hem met schil. Wilt u toch perse schillen? Gebruik dan een dunschiller. In een peer zijn de vitaminen verdeeld over de hele vrucht, waardoor het eten van de schil niet veel toevoegt.

  • Beter sap of smoothie?

    De consumptie van vruchtensappen en smoothies lenen zich goed voor het binnenkrijgen van gezonde plantenstoffen. Maar, maakt het uit of je kiest voor een glas vruchtensap of voor een smoothie?

    Bij tien proefpersonen werd de biologische beschikbaarheid van anthocyaninen (purperrode kleurstoffen in planten) getest. De biologische beschikbaarheid geeft aan hoeveel van de stof in de bloedsomloop komt en dus beschikbaar is voor het lichaam. De proefpersonen kregen een sapje van druiven en bosbessen te drinken (met 841 mg anthocyaninen per liter) en vervolgens een smoothie van dezelfde vruchten (983 mg anthocyaninen per liter).

    Na analyse van bloed- en urinemonsters bleek dat de biologische beschikbaarheid van anthocyaninen niet verschilde tussen het sap en de smoothie.

    Zowel fruitsappen als smoothies kunnen bijdragen aan de inname van belangrijke plantenstoffen. De wetenschappers waarschuwen echter wel voor het relatief hoge suikergehalte van zulke drankjes.

  • Eetweetjes – test uw kennis!

    Eet Weetjes – Test uw kennis!

    Welke vrucht eet u het beste mét schil?

    Het goede antwoord is: biologische appel

    De appelschil bevat veel antioxidanten, zoals vitamine C. Door een appel te schillen, gaat dus veel goeds verloren. Koop bij voorkeur een biologische appel, spoel deze af met lauw water en eet hem met schil. Wilt u toch perse schillen? Gebruik dan een dunschiller. In een peer zijn de vitaminen verdeeld over de hele vrucht, waardoor het eten van de schil niet veel toevoegt.