De toevoeging van kruiden en specerijen aan een maaltijd leidt tot een verlaging van het triglyceridengehalte en de insulinespiegel en kan daarmee het risico van hart- en vaatziekten verkleinen. Het onderzoeksteam bereidde maaltijden voor zes mannen met overgewicht die verder gezond waren. Ze hadden leeftijden van 30 tot 65 jaar. Ze kregen op twee verschillende dagen twee identieke maaltijden, bestaande uit kip, brood en een dessertkoekje. In de testmaaltijd voegden de onderzoekers echter twee eetlepels toe van een antioxidatieve kruidenmix met knoflookpoeder, rozemarijn, oregano, kaneel, paprika, gember, zwarte peper en kruidnagel. Bij de proefpersonen werd vervolgens gedurende drie uur na de maaltijd ieder half uur bloed geprikt.
De antioxidatieve activiteit nam onder invloed van de kruiden en specerijen met 13% toe in vergelijking met de controlemaaltijd. Daarnaast leidde de toevoeging van kruiden en specerijen tot een significante afname van de insulinespiegel na de maaltijd en het triglyceridengehalte met respectievelijk 21% en 31%. De kruidenmix was niet van invloed op het totale cholesterolgehalte, HDL-cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel.