• slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • Volg ons ook op Facbeook
  • Volg ons ook op Facebook

    Bewust kiezen en genieten!

  • Instagram Fit met Voeding
  • Volg ons ook op Instagram

    Bewust kiezen en genieten!

  • Uitgave 8, jaargang 33 | 2025

    In deze uitgave onder andere:

    In Fit met Voeding nummer 8, 2025

    IJzertekort: waarom artsen pleiten voor een bevolkingsonderzoek

    Dertig procent van de vrouwen in Nederland loopt rond met een ijzergebrek. Dat blijft te vaak te lang onopgemerkt. Oncologisch chirurg Marjolein Smidt was een van die vrouwen. Ze pleit nu samen met internist Hilde Roijen voor een bevolkingsonderzoek.

    Pagina 5
    'Je kunt bijna alles eten.'

    Daan Timmers deed mee aan het survivalprogramma Alone en overleefde 45 dagen in haar eentje in de Noorse wildernis. In een interview in Fit met Voeding vertelt ze hoe ze ook in Nederland een tijd lang uitsluitend uit de natuur at en wat dit met haar gezondheid deed.

    Pagina 13
    Collageensuppletie: heeft dit nu wel of geen nut?!

    Collageen zou de huid verjongen en gewrichten soepel maken, maar officiële (door de EFSA) goedgekeurde claims zijn er nog niet. Werkt collageen nu wel of niet en kun je het ook via de voeding binnenkrijgen?

    Pagina 19
    Hormonen in balans met zaden en pitten

    Steeds vaker hoor je dat je met de juiste voeding grip kunt krijgen op je hormonen. Door op bepaalde momenten specifieke zaden en pitten te eten – seed cycling – zou je de hormonale cyclus kunnen ondersteunen.

    Pagina 27
    Zó stimuleer je je bruine vetweefsel

    De winter is dé perfecte tijd om je interne verwarming – je bruine vetweefsel – te activeren door kou. Dit is gunstig voor je stofwisseling en je insulinegevoeligheid. En…je hoeft er niet eens voor de deur uit!

    Pagina 31
    Stressvrij genieten tijdens de feestdagen

    De feestdagen brengen gezelligheid, (veel) eten en vaak ook drukte met zich mee. Mindfulness kun je niet alleen tijdens het eten toepassen, maar ook in de drukke periode voorafgaand aan kerst. Zo blijf je rustiger, eet je bewuster en geniet je meer aan tafel.

    Pagina 33
    Appelpompoencrumble met walnoot en kaneel

    Kaneel wordt – terecht – als de koning van de specerijen gezien en heeft dan ook tal van positieve gezondheidseffecten. Met de winter voor de deur is het goed wat extra snufjes kaneel te gebruiken. Versier met kerst je nagerecht bijvoorbeeld met dit heerlijke recept!

    Pagina 37
    Het laatste nieuws uit de wetenschap

    Het laatste nieuws uit de wetenschap over voeding, suppletie en leefstijl met onder andere:

    • Vitamine D verlaagt bloedglucose en meer
    • Depressie: ketogeen dieet geeft snel verlichting
    • Diabetes type-5: gevolg van ondervoedin
    • Medicatie verandert darmmicrobioom langdurig
    • Flavanolen beschermen brein tegen “het nieuwe roken”

    Pagina 38
  • Volg ons ook op Facbeook
  • Volg ons ook op Facebook

    Bewust kiezen en genieten!

  • Instagram Fit met Voeding
  • Volg ons ook op Instagram

    Bewust kiezen en genieten!