Een gestaag groeiende groep Nederlanders kiest, ondanks de hogere prijzen, voor biologische voeding. Biologisch voedsel bevat minder gifstoffen en verschilt qua samenstelling duidelijk van reguliere voedingsmiddelen. In biologisch verbouwde granen, groenten, fruit en kruiden zitten meer beschermende stoffen. Of we daardoor gezonder worden, is in de wetenschap nog steeds geen uitgemaakte zaak. Al begint
het daar wel steeds meer op te lijken.
Er heeft sluipenderwijs een cultuuromslag plaatsgevonden die Nederland heeft veranderd in één groot luilekkerland. Willen we de slag om het lichaamsvet niet verliezen, dan zullen we naar de hele eetcultuur moeten kijken en niet enkel naar ultrabewerkte voeding, die slechts de kers op de dikmakende taart is. Er is veel meer mis met de moderne Nederlandse eetcultuur. Tijd voor een omslag?
Het klinkt zo vriendelijk en doet denken aan gezonde vruchten, maar het gebruik van fructose ligt stevig onder vuur. Deze vruchtensuiker – die van nature aanwezig is in fruit, knollen en sommige groenten – speelt een dubieuze rol bij het ontstaan van diabetes, obesitas en leververvetting. Hoe kan het dat een stof in gezonde producten ons ziek maakt? In elk geval is dat níet omdat we zoveel vruchten en groenten eten.
Recente studies laten zien dat Nederlanders via de voeding mogelijk onvoldoende selenium binnenkrijgen. Het gevolg? Onder andere meer kans op hart- en vaatziekten en misschien zelfs kanker.
Je krijgt ze in allerlei varianten, maar ze komen allemaal van dezelfde boom. Lees dit en meer feitjes over olijven in de nieuwe Fit met Voeding.
Cara van der Bolt verdiepte zich als cardioloog in leefstijl en startte haar eigen prakijk. In dit interview vertelt zij hoe ze mensen op weg helpt naar een betere gezondheid door middel van een geïntegreerde aanpak.
Halloumi is een traditionele kaassoort die zijn oorsprong vindt op het eiland Cyprus. Het is rijk aan eiwitten en daardoor een goede vervanger van vlees. Maak een recept met deze veelzijdige kaassoort.
Lees het laatste nieuws uit de wetenschap over voeding, suppletie en leefstijl:
• Flos er maar op los!
• Spierklachten door cholesterolverlager? Neem Q10!
• Olijfbladextract voor preventie hart- en vaatziekten
• Spike-eiwit blijft jaren in brein
• Groene thee beter voor geheugen dan koffie
• Eiwitten beschermen tegen diabetes
Verschijnt rond 1 mei