Het Voedingscentrum hanteert al jaren de slogan ‘eerlijk over eten’.
Maar wat is ‘eerlijkheid’ nog waard als-ie gepaard met het verzwijgen van zaken? Vooral bij het vasthouden aan haar onwankelbare mantra’s veegt het Voedingscentrum soms feiten onder de mat.
Eén van die mantra’s luidt:
‘Het slikken van extra vitamines en mineralen geeft geen grotere weerstand’.
Elk najaar weer, als de winter in aantocht is, dragen vertegenwoordigers van het Voedingscentrum deze boodschap uit.
In plaats van vijf dagen, vierenhalve dag ziek
Op zaterdag 17 november was de beurt aan dr. ir. Astrid Postma-Smeets, senior voedingsdeskundige bij het Voedingscentrum. In het radioprogramma ‘dr Kelder en Co’ van Jort Kelder liet ze weten dat ‘een beetje onderzoek’ is gedaan naar vitamine C om te zien of dat verkoudheid kan voorkomen.
Volgens Postma-Smeets voorkomt dagelijks 1 gram vitamine C niet dat je verkouden wordt: ‘Maar je bent in plaats van vijf dagen vierenhalve dag ziek. Dat is het enige wat we een beetje aan onderzoek hebben. Voor de rest, van een multivitamine etcetera, hebben we geen aanwijzingen dat het voorkomt dat je ziek wordt of dat het helpt tijdens ziekte.’
En vitamine D dan?
Postma-Smeets wijdde er in dit verband geen woord aan. En de eenzijdig geïnformeerde Kelder vroeg er niet naar. Toch laten diverse onderzoeken zien dat de kans op griep en luchtweginfecties (zoals verkoudheid) daalt onder invloed van vitamine D-suppletie. Eén klassiek voorbeeld: uit een studie onder meer dan driehonderd schoolgaande kinderen is gebleken dat dagelijkse suppletie met 1200 IE vitamine D het risico van besmetting met het influenza A-virus met 42% kan verlagen. Bij kinderen met astmatische klachten nam de kans op griep zelfs met 83% af (Am J Clin Nutr 2010; 91(5):1255-1260).
Recent nog een onderzoek
Vorig jaar nog verscheen een spraakmakende studie in de vooraanstaande BMJ. In het Britse onderzoek was onderzocht of vitamine D-suppletie het risico van een luchtweginfectie vermindert. Daarvoor analyseerden de onderzoekers gegevens uit 25 verschillende studies, waaraan in totaal ongeveer 11.000 mensen meededen. De onderzoekers concludeerden dat het geven van een vitamine D-supplement beschermend werkt tegen een acute infectie van de luchtwegen (BMJ 2017; 356:i6583).
Maar Postma-Smeets van het Voedingscentrum zul je er niet over horen.